Tempesta de sorra sobre el Golf Pèrsic

17 de febrer del 2009

Una tempesta de pols (o de sorra en alguns contextos) és un fenomen meteorològic comú en el desert del Sàhara d'Àfrica septentrional, a les Grans Planes d'Amèrica del Nord, a Aràbia, al desert del Gobi de Mongòlia, al desert Taklamakan del nord-oest de Xina i a altres regions àrides i semiàrides.

Les tempestes de pols severes poden reduir la visibilitat a zero, impossibilitant la realització de viatges, i endur-se volant la capa superior del sòl, dipositant-la en altres llocs. La sequera i, per descomptat, el vent contribuïxen a l'aparició de tempestes de pols, que empobreixen l'agricultura i la ramaderia. La pols recollida en les tempestes pot traslladar-se milers de quilòmetres: les tempestes de sorra del Sàhara influïxen en el creixement del plàncton a l'oest de l'oceà Atlàntic i, segons alguns científics, són una font important de minerals escassos per a les plantes de la pluvisilva amazònica. Les tempestes de pols poden observar-se sovint en fotografies preses des de satèl·lits.

El passat 12 de febrer, segons ens mostra el satèl·lit MODIS, una forta tempesta de sorra va cobrir per complet el Golf Pèrsic. A l'extrem superior de la imatge podem observar els camps de dunes d'Iran. La sorra en suspensió cobria la península de Qatar i part de l'Aràbia Saudí i dels Emirats Àrabs Units, així com tota la superfície marítima.





Fonts: Wikipedia / NASA

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP