Nevada a Barcelona (06-01-2009)

7 de gener de 2009

El 5 i 6 de gener de 1985 va caure una important nevada a molts punts del litoral català, acompanyada d'una notable baixada de les temperatures. Enguany, coincidint també amb l'arribada dels Reis Mags d'Orient, una altra nevada, de menor magnitud, ha afectat a diverses comarques catalanes, que en aquella ocasió ja van quedar cobertes per la neu.

Tal com indicaven els models meteorològics, la formació d'una pertorbació a la Mediterrània occidental i la combinació d'aire molt fred en alçada, procedent de l'interior del continent europeu, i els vents carregats d'humitat, d'entre gregal i llevant, han estat els responsables per a que la neu arribés d'una forma bastant generalitzada, inclús en llocs on no és habitual que hi nevi. La neu, en general, va agafar per sobre dels 200 metres, tot i que en alguns punts de la mateixa costa va nevar fins a nivell del mar.

La nevada es va iniciar ahir al matí, a punts del Pirineu i de l'interior. Amb el pas de les hores es va anar desplaçant cap al sud i concentrant-se a les comarques del litoral i prelitoral, especialment en el triangle format per les comarques del Maresme, Garraf i la Catalunya central. Poc a poc va començar a complicar-se la circulació viària, amb carreteres tallades o amb la necessitat de circular amb cadenes. Els gruixos més importants, superiors en alguns casos als 15 centímetres, es van registrar a les comarques de l'interior de Girona i nord de Barcelona. A la resta, la neu acumulada va superar els 5 centímetres per sobre de la cota 300 metres.

A la majoria de barris de la ciutat comtal va estar plovent al llarg de moltes hores, des del migdia fins ben entrada aquesta passada matinada. La precipitació més important va caure a primera línia de mar, concretament a la zona de la Vila Olímpica, amb gairebé 50 litres per metre quadrat. A Sant Andreu s'han recollit 29 litres/m², 18 litres/m² a Sants o 15 litres/m² al Tibidabo. Va ser justament a la serra de Collserola on es va iniciar la nevada que posteriorment va anar baixant cap a la ciutat. A primera hora de la tarda va caure calamarsa, deixant ben blanca la platja de la Barceloneta (veure fotografia en l'anterior crònica) i en molts altres carrers. Quan començava a fer-se fosc, inclús es va sentir algun tro, procedent d'algun nucli tempestuós situat dins el mar. Poc a poc, la pluja es va anar transformant en aiguaneu i després en flocs de neu, sobretot a les parts més altes de la ciutat, com ara Verdum, Vall d'Hebron ó Sarrià, desplaçant-se més tard cap a Sant Andreu i la dreta de l'Eixample.

Aquest matí, la serra de Collserola ha aparegut ben enblanquinada. Els voltants de la torre de telecomunicacions i del Tibidabo conservaven bona part de la neu caiguda, gràcies al fred intens de la nit passada. La temperatura mínima de la ciutat s'ha situat entre els 0ºC i els 3ºC, depenent dels barris.


En plena nevada, dalt del Tibidabo (Autor: Xavier Abajo)


Prou neu com per fer un ninot, a la plaça del Tibidabo (Autor: Xavier Abajo)


Avui al matí, des de la ronda de Dalt (Autor: Gonzalo Bel)


Carretera de la Rabassada (Autor: Gonzalo Bel)


Arbres cobert de neu (Autor: Gonzalo Bel)

Parc d'atraccions del Tibidabo (Autor: Sergi Corral)

Serra de Collserola, amb Montserrat al fons (Autor: Sergi Corral)

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP