Evolució T.A.M. a Barcelona (2008)

20 de gener del 2009

Arriba el moment de fer balanç de les observacions de la temperatura de l'aigua del mar (T.A.M.) realitzades al llarg del darrer any.


Evolució T.A.M. a BCN (2008)

Com es pot observar, la temperatura es va mantenir baixa fins a la setmana 18 (30-04-08), moment a partir del qual va començar a pujar d’una forma més continuada. Aquest primer i brusc increment es va produir durant les jornades prèvies al fort temporal de llevant que va afectar a bona part de Catalunya durant els dies 10 i 11 de maig. En els diferents punts d’observació situats al llarg del litoral català, entre l’Estartit i Sant Carles de la Ràpita, es va constatar un augment de la temperatura de l’aigua del mar d’entre 2 i 3 graus en menys d’una setmana. Després van haver-hi petites oscil·lacions, però amb una clara tendència ascendent. El valor màxim d’enguany va ser assolit durant la setmana 35 (29-08-08), amb 26,4ºC. A partir d’aquest moment, la temperatura va iniciar un progressiu descens. Va ser a la darrera observació de l’any quan es va registrar la temperatura més baixa, amb 13,0ºC, un valor que no s’havia assolit des de l’hivern del 2006.



Evolució T.A.M. a BCN (2007-2008)

Si comparem les evolucions de la temperatura de l’aigua del mar al llarg del dos últims anys veiem com, en línies generals, la temperatura ha presentat un comportament força similar en ambdós casos. No obstant, podem apreciar algunes diferències. Durant el 2007, el primer ascens marcat de la temperatura va tenir lloc a partir de la setmana 14, un cop superat l’equinocci de primavera. Però durant el 2008, aquest mateix fet va tenir lloc un mes més tard, afavorit en part per una situació meteorològica de primer ordre, on la mar va ser un dels elements clau. El valor màxim del 2007 va registrar-se a la setmana 31, tot just començar el mes d’agost. En canvi, durant el 2008, la temperatura màxima va ser 0,8ºC superior i es va assolir 4 setmanes més tard. El refredament posterior, un cop assolits els màxims anuals, va ser més efectiu, tot i iniciar-se més tard, durant el 2008, segurament afavorit, entre d’altres, per les baixes i continuades temperatures de l’aire dels últims dos mesos.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP