Novembre comença amb temporal

3 de novembre del 2008

Aquesta darrera setmana, coincidint amb el canvi de mes, ha estat molt interessant i intensa a nivell meteorològic. El passat dimarts, una irrupció d'aire polar ens va afectar de ple, amb pluges, nevades i un fort descens de les temperatures, amb valors més propis d'hivern que no pas de tardor. La inestabilitat es va mantenir en dies posteriors, degut a l'arribada de més pertorbacions i d'aire fred en alçada.

Durant la matinada de Tots Sants, les precipitacions van ser molt abundants en punts de l'interior i nord de Catalunya. Al Port del Comte, per exemple, es van recollir més de 150 litres/m². Durant el matí i primeres hores de la tarda va haver-hi una pausa, però a partir del vespre, la inestabilitat va augmentar de nou, assolint el seu màxim durant la matinada de diumenge. La barreja explosiva d'aire fred en alçada i de vents humits i més càlids, procedents del sud, en superficie, va donar lloc a fortes tempestes, algunes de les quals van donar lloc a esclafits i, potser, a algun tornado. Les comarques del Baix Camp, Tarragonès i Conca de Barberà van ser de les més afectades, amb greus destroses materials. A Constantí (Tarragonès), es va registrar un cop màxim de vent de 158 km/h. A la comarca del Maresme també es van assolir ratxes de vent destacables. Les precipitacions van tornar a ser generoses a gran part del país. A la localitat de Planoles (Ripollès) han recollit, durant aquest cap de setmana, fins a 245 litres/m². Al barri de Sants de Barcelona, en tot l'episodi iniciat el dia 28 d'octubre, s'han totalitzat 91 litres/m².


Les nevades també han estat notícia al Pirineu, amb gruixos considerables. Part d'aquesta neu, per efecte de les pluges i d'un lleuger ascens de la temperatura, s'ha començat a fondre. Això ha donat lloc a increment del risc d'allaus i a un augment del cabal dels rius de la serralada. Rius com el Freser, la Valira, el Segre o el Llobregat baixaven ben plens, abocant aquest gran cabal d'aigua als embassaments. Fins ara, la tardor estava sent bastant seca a bona part de Catalunya. Els pantans començaven a notar-ho. Per sort, tot el territori ha quedat ben remullat i, de ben segur, la reserva d'aigua augmentarà al llarg dels proper dies.


Aquesta inestabilitat persistirà encara fins a mitjans de setmana. Hi haurà risc de ruixats i d'algunes nevades. A finals de setmana, l'arribada d'altes pressions faran que el temps s'estabilitzi.


  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP