Llàgrimes de Sant Llorenç / Persèides (12-08-2008)

11 d’agost del 2008


Les Persèides, popularment conegudes com les Llàgrimes de Sant Llorenç, són una pluja de meteors d'activitat alta. El seu període d'activitat és llarg i s'estén entre el 17 de juliol i el 24 d'agost. El seu màxim és el 12 d'agost, sent la tercera major pluja de l'any. No obstant això, és la més popular i observada a l'Hemisferi Nord, degut al fet que transcorre a l'agost, mes de bon temps i vacacional per excel·lència.

Són meteors de velocitat alta (59 km/s) que radien de la constel·lació de Perseu. Per tant, la seva alta declinació (+58º) no permet la seva observació en regions meridionals, ja que des de l'equador arriba a tan sols els 32º d'altura.

La intensitat d'aquesta pluja de meteors i l'època de l'any en la qual es produeix (en la qual la visibilitat sol ser bona) fan que les Persèides siguin una de les pluges d'estels més populars i fàcils de contemplar per a tot el món.

Les Persèides són també conegudes amb el nom de Llàgrimes de Sant Llorenç, perquè el 10 d'agost és el dia d'aquest sant. S'associa aquesta pluja d'estels amb les llàgrimes del sant, que va ser cremat a la foguera.

Enguany, una lleugera inestabilització del temps, amb risc de molts intervals de núvols, i la presència de Lluna plena, faran que no sigui una de les millors ocasions per a observar aquest fenomen astronòmic.

Font: Viquipèdia, Google images i elaboració pròpia.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP