Comença l'Estiu 2008
20 de juny del 2008
Demà dissabte, a la 1:59 hora oficial peninsular, començarà l’estiu astronòmic a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació, la més llarga des de fa uns quants segles, durarà 93 dies i 15 hores. La tardor arribarà el proper 22 de setembre.
L’inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de l’estiu, es dóna el dia en que el Sol assoleix una altura major sobre l’horitzó. Això correspon al dia de major duració de l’any. Al voltant d’aquesta data es troben el dia en que el Sol surt més d’hora (14 de juny) i aquell en què es pon més tard (27 de juny).
Al llarg de l’estiu hi haurà dos eclipsis, un dels visible des de territori peninsular. Serà un eclipsi parcial de Lluna, la nit del 16 al 17 d'agost. I com cada any, al voltant del 12 d’agost, podrem observar la pluja de les Persèides, la més famosa d’aquesta estació.
A nivell meteorològic, l'estiu comença després d'una primavera molt plujosa i amb unes temperatures no gaire elevades. Catalunya estava vivint una de les sequeres més greus de les darreres dècades, però les pluges caigudes al llarg dels últims dos mesos han omplert els embassaments, han acumulat encara més neu als cims del Pirineu i tot el país està ben verd, amb una vegetació exuberant i amb els rius ben cabalosos. Aquesta persistència en les precipitacions ha mantingut les temperatures en valors més frescos del que és habitual. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, els valors de les temperatures dels 15 primers dies de juny han estat els més freds des del 1996, trencant així la tendència dels últims 13 anys de començar el juny amb temperatures per sobre de la mitjana. Enguany, arribem a l'estiu amb bones condicions, amb reserves d'aigua, amb el país ben remullat i amb baix risc d'incendis. A partir d'ara caldrà veure com seran aquests propers tres mesos: si dominaran els anticiclons o les depressions, si tindrem moltes tempestes de mitja tarda o si ens afectaran moltes onades d'aire càlid procedent del continent africà.
Fonts: Observatorio Astronómico Nacional i elaboració pròpia
Fonts: Observatorio Astronómico Nacional i elaboració pròpia
0 comentarios:
Publica un comentari a l'entrada