"Una altra forma de predir el temps"

29 de març del 2007



Fa uns dies, en Mariscal Tro, el blogger de La Gota Fría, em va enviar per e-mail aquest curiosa i graciosa fotografia. Està presa a Portugal, en un indret que desconec. Es tracta d'una pedra que serveix per fer prediccions meteorològiques. Segons el seu estat i els moviments que experimenta, podem saber quin temps fa i farà. Només cal mirar la taula de possibles tipus de temps. Sense dubte, els meteorolègs portuguesos tenen un cert sentit de l'humor.

A Catalunya és força conegut un baròmetre d'intempèrie, on hi ha un ase dibuixat sobre una rajola, de la qual hi penja una cua. Observant l'estat de la cua i segons la llista de tipus de temps, es pot fer també una predicció del temps.

Read more...

MSG: del 19 al 25 de març de 2007

27 de març del 2007

A poques hores de l'inici de la primavera astronòmica, la situació meteorològica va experimentar un notable canvi. Una entrada de vents de component nord va dur-nos de nou a un ambient de ple hivern. Les nevades van ser abundants a la vessant nord del Pirineu, el vent va bufar amb força a bona part del país, ruixats dispersos i de caràcter tempestuós van visitar algunes comarques i, sobretot, es va produir un notable descens de les temperatures. Finalitzada l'entrada d'aire fred, el temps es va mantenir variable, amb l'alternança d'estones de sol amb intervals de núvols, que de forma puntual van donar lloc a més ruixats.

Read more...

MSG: del 12 al 18 de març de 2007

25 de març del 2007

Les altes pressions sobre el continent europeu van dominar durant bona part de la setmana. Entre els dies 15 i 16 va tenir lloc un augment de la nuvolositat a moltes comarques catalanes. Durant la tarda d'aquest darrer dia van caure "quatre gotes" al barri de Sants de la ciutat comtal. Les temperatures es van mantenir força suaus. Al llarg de la jornada de diumenge van arribar bandes de núvols prims, precedint a una línia frontal que posteriorment va obrir les portes a una important irrupció d'aire fred d'origen polar.

Read more...

Resum: del 17 al 23 de març de 2007

24 de març del 2007

Dades del barri de Sants (Barcelona):

Dia 17:

Temperatura mínima: 13,1ºC
Temperatura màxima: 20,1ºC

Humitat relativa mínima: 41%
Humitat relativa màxima: 74%

Pressió atmosfèrica mínima: 1023,9 hPa
Pressió atmosfèrica màxima: 1026,0 hPa

Precipitació: 0,0 mm

Dia 18:

Temperatura mínima: 11,2ºC
Temperatura màxima: 17,8ºC

Humitat relativa mínima: 45%
Humitat relativa màxima: 73%

Pressió atmosfèrica mínima: 1010,7 hPa
Pressió atmosfèrica màxima: 1024,8 hPa

Precipitació: 0,0 mm

Dia 19:

Temperatura mínima: 7,9ºC
Temperatura màxima: 20,1ºC

Humitat relativa mínima: 28%
Humitat relativa màxima: 74%

Pressió atmosfèrica mínima: 997,3 hPa
Pressió atmosfèrica màxima: 1010,7 hPa

Precipitació: inapreciable

Dia 20:

Temperatura mínima: 5,5ºC
Temperatura màxima: 13,1ºC

Humitat relativa mínima: 19%
Humitat relativa màxima: 59%

Pressió atmosfèrica mínima: 999,4 hPa
Pressió atmosfèrica màxima: 1003,1 hPa

Precipitació: 0,0 mm

Dia 21:

Temperatura mínima: 5,9ºC
Temperatura màxima: 15,0ºC

Humitat relativa mínima: 21%
Humitat relativa màxima: 49%

Pressió atmosfèrica mínima: 1002,4 hPa
Pressió atmosfèrica màxima: 1010,3 hPa

Precipitació: 0,0 mm

Dia 22:

Temperatura mínima: 6,3ºC
Temperatura màxima: 15,6ºC

Humitat relativa mínima: 16%
Humitat relativa màxima: 47%

Pressió atmosfèrica mínima: 1010,1 hPa
Pressió atmosfèrica màxima: 1014,5 hPa

Precipitació: 0,0 mm

Dia 23:

Temperatura mínima: 7,3ºC
Temperatura màxima: 14,1ºC

Humitat relativa mínima: 38%
Humitat relativa màxima: 65%

Pressió atmosfèrica mínima: 1008,9 hPa
Pressió atmosfèrica màxima: 1014,4 hPa

Precipitació: 0,0 mm

Read more...

Dia Meteorològic Mundial 2007

23 de març del 2007



El 23 de març de cada any l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), els seus 187 Membres i la comunitat meteorològica mundial celebren el Dia Meteorològic Mundial. Aquest dia commemora l'entrada en vigor, el 23 de març de 1950, del Conveni pel qual es va crear l'Organització. Posteriorment, en 1951, l'OMM va ser designada organisme especialitzat del sistema de les Nacions Unides.

L'Any Polar Internacional 2007-2008 abordarà una gran varietat de qüestions físiques, biològiques i socials, relacionades directa o indirectament amb les regions polars. La urgència i la complexitat dels canvis observats en les regions polars exigiran l'aplicació d'un enfocament científic ampli i integrat. No hi ha dubte que l'increment de la col·laboració internacional i les associacions de participació oberta que resultin d'aquesta notable iniciativa científica van a estimular i facilitar un accés sense restriccions a les dades i el llançament d'iniciatives d'investigació transectorials. Durant l'API es portarà a terme una àmplia activitat de divulgació, el que contribuirà en gran mesura que els coneixements científics estiguin disponibles i siguin de fàcil accés per al públic en general. Al mateix temps és un tema d'interès primordial que els efectes de les regions polars també són importants per al sistema climàtic mundial en el seu conjunt i que molts canvis observats en les latituds més altes tenen al seu torn importants repercussions en el desenvolupament sostenible de totes les societats, independentment de la latitud geogràfica.

Des de fa molt temps hom reconeix que la meteorologia constitueix un paradigma de la ciència sense fronteres i potser la meteorologia polar sigui l'exemple més autèntic d'aquest principi. Així doncs, en aquest moment que la comunitat meteorològica internacional celebra el Dia Meteorològic Mundial 2007, confio que tots els Membres de l'Organització Meteorològica Mundial reconeguin la importància de la meteorologia polar i que els seus efectes a escala mundial poden influir en la seva vida, la seva seguretat i prosperitat. Per altra banda, espero també que els resultats d'aquesta iniciativa contribueixin que s'arribi a una comprensió més total de la variabilitat del clima i el canvi climàtic, i que es creuen les aplicacions climàtiques tan necessàries per a resoldre algunes de les principals dificultats que es plantegen en el segle XXI.

(Fragment del missatge de M. Jarraud, Secretari General de l'OMM)

Read more...

Equinocci de primavera

21 de març del 2007



Avui dimecres, quan passaven 7 minuts de la una de la matinada (hora oficial peninsular), s'ha iniciat la primavera a l'hemisferi nord, segons el conveni astronòmic. Aquesta estació durarà 92 dies i 18 hores. El diumenge dia 25 de març tindrà lloc el canvi d'hora, recuperant l'horari d'estiu. L'estiu s'iniciarà el dia 21 de juny de 2007.

L'inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la primavera, el seu inici es dóna el dia en que la durada del dia i la nit pràcticament coincideixen a qualsevol punt de la Terra. Tal circumstància es coneguda com a equinocci. En aquest mateix instant, s'inicia la tardor a l'hemisferi sud.

El canvi d'hora es produirà, com és habitual, a l'iniciar-se l'últim diumenge de març. A les 2 de la matinada hora peninsular del diumenge 25 de març caldrà avançar el rellotge fins a les 3 (la 1 de la matinada a Canàries passaran a ser les 2), amb el que aquest dia tindrà, oficialment, una hora menys.

Aquest canvi d'hora es va començar a generalitzar, encara que de forma desigual, a partir de 1974, quan es va produir la primera crisi del petroli, i alguns països van decidir avançar els seus rellotges per poder aprofitar millor la llum del sol i consumir així menys electricitat en il·luminació. S'aplica com a directiva des de 1981 i ha estat renovada successivament cada quatre anys.

Fonts: Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento) / Webshots

Read more...

Retorna l'hivern

20 de març del 2007

A poques hores de finalitzar l'hivern astronòmic, la situació meteorològica ha experimentat un canvi important, portant-nos de nou cap a un ambient més hivernal. Una irrupció d'aire fred, d'origen polar, ha donat lloc a forts vents, a la reaparició de les nevades i a una forta davallada de les temperatures.

El vent de component nord ha bufat amb ratxes fortes a molt fortes, sobretot als cims del Pirineu, a la zona de l'Empordà i a les comarques de la vall de l'Ebre i del Camp de Tarragona. Destaquen, com a cops màxims de vents, els 176 km/h registrats a Portbou i els 115 km/h de El Perelló, segons dades del SMC. Aquest mateix vent ha estat el responsable de que s'hagin acumulat importants gruixos de neu a la vessant nord del Pirineu, en la que està sent la nevada més important de la temporada. A les parts més altes han caigut fins a 50 centímetres de neu nova. Sense dubte, una bona notícia, no només per a les estacions d'esquí, sinó també per a les reserves d'aigua, tenint en compte la greu sequera que estem patint. La neu ha provocat diversos problemes, sobretot pel que fa a les comunicacions viàries.

Les temperatures han baixat en picat a tot el país. A les comarques del nord, el descens ha estat de més de 10 graus, i a la resta, d'entre 5 i 10 graus. Aquesta matinada, al Pirineu s'han registrat temperatures mínimes d'entre -10 i -15 graus. La presència del vent ha accentuat notablement la sensació de fredor.





Mapes de temperatures, màximes i mínimes, registrades per les EMAs del SMC.

Durant els propers dies el vent començarà a encalmar. Això farà que l'aire fred que hi ha en alçada es vagi dipositant sobre la superfície, i per tant, les temperatures encaran baixaran una mica més, fins a tocar fons durant les properes matinades. El món de la pagesia està en alerta, degut a que les glaçades negres podrien malmetre part dels cultius, que a aquestes alçades ja presenten un avançat estat de floració.

Read more...

T.A.M. a Barcelona (18-03-2007)

18 de març del 2007

Temperatura de l'aigua del mar a 1 metre de profunditat
Platja de la Barceloneta (Barcelona)

Hora: 14:00 UTC

Temperatura: 14,5 ºC

Estat de la mar: Arrissada amb alguna àrea de marejol

Direcció del vent: SW
Força del vent: 2-3
Estat del cel: 0/8
Visibilitat: Bona


Observacions: Ascens (+0,5ºC) de la temperatura de l'aigua del mar al llarg d'aquesta última setmana. Situació marítima molt tranquil·la, a l'espera del canvi de temps dels propers dies.

Read more...

Resum: del 10 al 16 de març de 2007

17 de març del 2007

Dades del barri de Sants (Barcelona):

Dia 10:

Temperatura mínima: 12,5ºC
Temperatura màxima: 19,3ºC

Humitat relativa mínima: 11%
Humitat relativa màxima: 71%

Pressió atmosfèrica mínima: 1025,1 hPa
Pressió atmosfèrica màxima: 1028,6 hPa

Precipitació: 0,0 mm

Dia 11:

Temperatura mínima: 12,2ºC
Temperatura màxima: 20,6ºC

Humitat relativa mínima: 21%
Humitat relativa màxima: 54%

Pressió atmosfèrica mínima: 1025,3 hPa
Pressió atmosfèrica màxima: 1029,0 hPa

Precipitació: inapreciable

Dia 12:

Temperatura mínima: 11,9ºC
Temperatura màxima: 19,0ºC

Humitat relativa mínima: 30%
Humitat relativa màxima: 54%

Pressió atmosfèrica mínima: 1024,7 hPa
Pressió atmosfèrica màxima: 1027,6 hPa

Precipitació: 0,0 mm

Dia 13:

Temperatura mínima: 12,4ºC
Temperatura màxima: 19,3ºC

Humitat relativa mínima: 28%
Humitat relativa màxima: 54%

Pressió atmosfèrica mínima: 1025,6 hPa
Pressió atmosfèrica màxima: 1028,5 hPa

Precipitació: 0,0 mm

Dia 14:

Temperatura mínima: 13,2ºC
Temperatura màxima: 21,1ºC

Humitat relativa mínima: 28%
Humitat relativa màxima: 52%

Pressió atmosfèrica mínima: 1026,3 hPa
Pressió atmosfèrica màxima: 1028,6 hPa

Precipitació: 0,0 mm

Dia 15:

Temperatura mínima: 14,4ºC
Temperatura màxima: 21,3ºC

Humitat relativa mínima: 33%
Humitat relativa màxima: 72%

Pressió atmosfèrica mínima: 1024,9 hPa
Pressió atmosfèrica màxima: 1027,0 hPa

Precipitació: 0,0 mm

Dia 16:

Temperatura mínima: 12,2ºC
Temperatura màxima: 17,3ºC

Humitat relativa mínima: 55%
Humitat relativa màxima: 83%

Pressió atmosfèrica mínima: 1023,0 hPa
Pressió atmosfèrica màxima: 1024,9 hPa

Precipitació: inapreciable

Read more...

MSG: del 5 a l'11 de març de 2007

16 de març del 2007

Després d'un cap de setmana plenament primaveral, amb domini del sol i amb temperatures elevades per aquesta època de l'any, el més destacable del temps de la setmana passada va ser l'augment de la inestabilitat del passat dimecres, com a conseqüència del pas d'una activa pertorbació. A partir de mig matí va augmentar ràpidament la nuvolositat i a primera hora de la tarda van descarregar els primers ruixats, que localment van ser de moderada intensitat. Dimecres a la nit va començar a bufar el vent de mestral, amb ratxes superiors als 50 km/h. Les temperatures van experimentar un lleuger descens, però els valors diurns encara van ser força suaus, amb màximes que van oscil·lar entre els 15 i els 18 graus.

Divendres va creuar-nos una feble línia frontal, que tan sols va provocar un augment dels intervals de núvols, sobretot de tipus alt i mig en alçada. El vent de mestral va seguir bufant amb força, sobretot dissabte. Durant el cap de setmana el temps va ser estable i anticiclònic, amb una molt bona visibilitat.

Read more...

Resum: del 3 al 9 de març de 2007

14 de març del 2007

Dades del barri de Sants (Barcelona):

Dia 3:

Temperatura mínima: 16,9ºC
Temperatura màxima: 23,2ºC

Humitat relativa mínima: 44%
Humitat relativa màxima: 66%

Pressió atmosfèrica mínima: 1015,5 hPa
Pressió atmosfèrica màxima: 1021,0 hPa

Precipitació: 0,0 mm

Dia 4:

Temperatura mínima: 15,4ºC
Temperatura màxima: 22,3ºC

Humitat relativa mínima: 46%
Humitat relativa màxima: 82%

Pressió atmosfèrica mínima: 1016,1 hPa
Pressió atmosfèrica màxima: 1021,1 hPa

Precipitació: 0,0 mm

Dia 5:

Temperatura mínima: 13,7ºC
Temperatura màxima: 18,4ºC

Humitat relativa mínima: 39%
Humitat relativa màxima: 88%

Pressió atmosfèrica mínima: 1016,0 hPa
Pressió atmosfèrica màxima: 1025,2 hPa

Precipitació: 0,0 mm

Dia 6:

Temperatura mínima: 13,1ºC
Temperatura màxima: 16,4ºC

Humitat relativa mínima: 49%
Humitat relativa màxima: 76%

Pressió atmosfèrica mínima: 1015,0 hPa
Pressió atmosfèrica màxima: 1024,4 hPa

Precipitació: 0,0 mm

Dia 7:

Temperatura mínima: 10,7ºC
Temperatura màxima: 19,0ºC

Humitat relativa mínima: 46%
Humitat relativa màxima: 83%

Pressió atmosfèrica mínima: 1001,2 hPa
Pressió atmosfèrica màxima: 1015,5 hPa

Precipitació: 0,0 mm

Dia 8:

Temperatura mínima: 10,4ºC
Temperatura màxima: 18,7ºC

Humitat relativa mínima: 33%
Humitat relativa màxima: 67%

Pressió atmosfèrica mínima: 1004,3 hPa
Pressió atmosfèrica màxima: 1025,1 hPa

Precipitació: 0,0 mm

Dia 9:

Temperatura mínima: 10,4ºC
Temperatura màxima: 17,7ºC

Humitat relativa mínima: 31%
Humitat relativa màxima: 68%

Pressió atmosfèrica mínima: 1025,2 hPa
Pressió atmosfèrica màxima: 1027,8 hPa

Precipitació: 0,0 mm

Read more...

La neu als Pirineus (Temporada 2006-2007)

13 de març del 2007

L'hivern d'enguany s'ha caracteritzat, en general, per unes temperatures superiors a la mitjana i per unes precipitacions més aviat minses. Aquesta situació ha afectat a la neu que habitualment cobreix les muntanyes del Pirineu en aquesta època de l'any. La neu no només ofereix la possibilitat de practicar els coneguts "esports d'hivern", sinó que és una important reserva d'aigua per als embassaments, un cop es produeix el desglaç, al llarg de la primavera. Actualment anem arrossegant un important dèficit pluviomètric, i les escasses nevades d'aquesta temporada no ajudaran a millorar gaire aquesta situació de sequera de cara als propers mesos.

La natura ja comença a donar símptones de l'arribada de la primavera. Les temperatures també han començat a tirar cap amunt. Fa una setmana anàvem en màniga curta i la gent prenia el sol a les platges, amb valors de les màximes al voltant dels 25 graus. Però justament ara, mirant imatges preses pel satèl·lit MODIS (amb un tamany de píxel de 250 metres) al llarg dels darrers mesos, és quan els Pirineus presenten una major extensió del mantel nival, deixant de banda els gruixos i la qualitat d'aquest.

A continuació, sis imatges que mostren l'evolució de la neu a la serralada al llarg de l'actual temporada:

- 14 de novembre de 2006: Els Pirineus sense neu, a l'espera de la primera nevada. Les estacions d'esquí no veien gens clar poder obrir a principis del mes de desembre.



- 30 de novembre de 2006: El pas d'una línia frontal entre els dies 16 i 17 de novembre va donar lloc a la primera enfarinada, sobretot als cims més elevats.



- 11 de desembre de 2006: Coincidint amb el Pont de la Puríssima, la neu cobreix els Pirineus d'una forma més generosa. Gràcies també a la fabricació de neu artificial, les estacions d'esquí van poder obrir de forma parcial.



- 20 de gener de 2007: Les altes temperatures del desembre i del gener, i la manca de més precipitacions, deixen els Pirineus amb molt poca neu, amb un paisatge poc habitual en ple mes de gener.



- 15 de febrer de 2007: El dia 22 de gener es va iniciar la primera i única irrupció d'aire fred de la temporada. Entre els dies 22 i 23, la neu va caure de forma abundant, especialment a la vessant nord, acumulant gruixos més o menys importants.



- 10 de març de 2007: El pas de diverses línies frontals al llarg de les últimes setmanes i la darrera entrada de vents de component nord han afavorit a que la neu cobreixi més extensió de la serralada. Una vegada més, la vessant nord és la que més neu ha rebut.



D'aquí a Setmana Santa, clàssic punt i final de la temporada d'esquí, caldrà veure com es comporta el temps, per saber en quines condicions estarà la neu actual i si n'arribarà de nova. Queda clar que aquesta temporada no ha estat una de les millors.

Read more...

Humitat "sota mínims"

11 de març del 2007

El vent del nord al nordoest, a més d'endur-se tota la nuvolositat i de comportar una molt bona visibilitat, va fer baixar el grau d'humitat relativa en picat al llarg del matí d'ahir dissabte.

A continuació adjunto la gràfica de la meva estació del dia d'ahir, on es pot apreciar el descens de la humitat relativa i de l'ascens de la temperatura, comportant un ambient molt sec i força suau. A les 13:37 hores es va assolir un valor mínim del 10 %, el més baix del present any.



Aquesta humitat tan baixa no només es va registrar a la zona de Barcelona, sinó que va ser un fenomen que va afectar a tota Catalunya. El següent mapa correspon a les humitats relatives que registraven les EMAs del SMC, a les 14:00 hores.


Read more...

T.A.M. a Barcelona (09-03-2007)

9 de març del 2007

Temperatura de l'aigua del mar a 1 metre de profunditat
Platja de la Barceloneta (Barcelona)

Hora: 14:15 UTC

Temperatura: 14,0 ºC

Estat de la mar: Marejol de fons

Direcció del vent: S
Força del vent: 2-3
Estat del cel: 8/8 (Cs, As)
Visibilitat: Bona


Observacions: La temperatura de l'aigua del mar ha experimentat un lleuger descens (-0.2ºC) al llarg de la darrera setmana.

Read more...

MSG: del 26/02 al 04/03 de 2007

7 de març del 2007

Les altes pressions van tornar a ser les protagonistes, garantint-nos el temps estable al llarg de la darrera setmana. Les estones de sol van ser abundants, però també van haver-hi alguns intervals de núvols, resultat del pas de diverses línies frontals, totes elles molt poc actives. Les temperatures van tornar a ser, una setmana més, superiors a les habituals per aquesta època de l'any. A la costa central, durant el cap de setmana, les mínimes van superar el llindar dels 15 graus i les màximes es van acostar als 25 graus.

Read more...

Rècord hivernal a Bèlgica

6 de març del 2007

Sense dubte, aquest hivern ha estat força càlid a molts punts d'Europa, i s'han assolit alguns rècords pel que fa a les temperatures. Un bon exemple és el cas de Bruxelles-Uccle, a Bèlgica.

L'Institut oficial belga de meteorologia ha publicat una nota al seu website. A continuació trobareu la traducció al català que ha fet en Klipsus, del fòrum CatMeteo.

20 de febrer de 2007

2006-2007 (desembre-febrer) ha estat l'hivern més suau des de l'inici de les observacions a Bruxelles-Uccle (1833), superant en més de mig grau al ja molt suau hivern de 1989-1990.

Després d'una tardor 2006 que ja havia batut ampliament l'anterior rècord de temperatura per a aquesta estació, l'hivern 2006-2007 (suma dels mesos de desembre, gener i febrer) té també tots els números per a batre un nou rècord.

Des de que van començar les observacions a Brussel·les el 1833, l'hivern més suau havia estat el de 1989-90, quan la temperatura mitjana havia assolit a Uccle 6,1°C. L’actual hivern va començar amb un desembre 2006 molt suau que es va classificar en novena posició entre els desembres més cálids. Seguidament, el gener de 2007 va batre el precedent rècord de temperatura, una vella efemèride que datava del 1834. Per últim, també l'actual febrer està sent molt suau i les previsions disponibles fins a mitjans de la propera setmana apunten a la persistència d'aquest tipus de temps. Si aquestes previsiones es confirmen, l'actual hivern batrà l'anterior rècord de suavitat hivernal.

A Uccle, aquest hivern no haurà ultrapassat globalment els 16 dies de glaçada (temperature mínima inferior als 0°C), si es compleixen els pronòstics que no en preveuen més fins la fi del mes. El desembre va registrar 8 dies de glaçada; el gener, 5; i el febrer (fins ara) 3.

Des del 1968 i el consegüent inici de les observacions termomètriques a Uccle, en gàbia completament tancada, només els hiverns 1988-89 i 1974-75 havien conegut un nombre de dies de glaçada més baix (respectivament, 13 i 15 dies).

L'actual hivern molt suau contrasta amb el de l'any passat, que va registrar una temperatura mitja pràcticament «normale», és a dir, propera als 3°C. Recordem-nos que l'any passat, les condiciones hivernals es van perllongar fins al 23 de març. Evidentment, el rècord de l'actual hivern no té per què condicionar en res el temps que farà a començaments de primavera (març-abril).

Tot i que una estació com la que estem vivint hores d'ara a Bèlgica no suposa per sí mateixa una confirmació de l'escalfament climàtic planetari, la successió de rècords de temperatura que hem viscut recentment a Bèlgica i a Europa en són indicis, sense cap mena de dubte. Així, els cinc hiverns més suaus de la nostra història climàtica instrumental estaran situats tots ells a partir d'ara del 1974 en endavant.

Read more...

Eclipsi de Lluna (03-03-2007)

4 de març del 2007

Les condicions meteorològiques no van ser ahir a la nit un obstacle a l'hora de poder contemplar un espectacular eclipsi de Lluna. Van dominar els cels serens i les temperatures es van mantenir força suaus.

Entre les 21:16 i les 22:30 hores es va produir la primera fase de penombra, no visible des de la Terra. Després, fins les 23:44 hores, va tenir lloc l'eclipsi parcial, durant el qual la Lluna es va anar enfosquint. Entre les 23:44 i les 0:58 hores vam podem gaudir de l'eclipsi total, moment en el qual el satèl·lit va adquirir tonalitats rosades. Posterioment es van repetir les fases de parcialitat i de penombra.

L'edició d'avui de La Vanguardia publica en portada una fotografia amb tres imatges de diferents instants de l'eclipsi. L'autor de la fotografia és David Airob.



Fins a l'any 2029 no tornarem a gaudir d'unes condicions de visibilitat tan favorables com les d'ahir.

Read more...

Resum: del 25/02 al 02/03 de 2007

3 de març del 2007

Dades del barri de Sants (Barcelona):

Dia 25:

Temperatura mínima: 12,5ºC
Temperatura màxima: 18,8ºC

Humitat relativa mínima: 48%
Humitat relativa màxima: 78%

Pressió atmosfèrica mínima: 1012,0 hPa
Pressió atmosfèrica màxima: 1017,5 hPa

Precipitació: 0,0 mm

Dia 26:

Temperatura mínima: 10,1ºC
Temperatura màxima: 19,2ºC

Humitat relativa mínima: 33%
Humitat relativa màxima: 68%

Pressió atmosfèrica mínima: 1016,5 hPa
Pressió atmosfèrica màxima: 1022,0 hPa

Precipitació: 0,0 mm

Dia 27:

Temperatura mínima: 11,1ºC
Temperatura màxima: 16,8ºC

Humitat relativa mínima: 51%
Humitat relativa màxima: 76%

Pressió atmosfèrica mínima: 1021,4 hPa
Pressió atmosfèrica màxima: 1025,6 hPa

Precipitació: 0,0 mm

Dia 28:

Temperatura mínima: 12,9ºC
Temperatura màxima: 21,5ºC

Humitat relativa mínima: 48%
Humitat relativa màxima: 82%

Pressió atmosfèrica mínima: 1015,1 hPa
Pressió atmosfèrica màxima: 1021,4 hPa

Precipitació: 0,0 mm

Dia 1:

Temperatura mínima: 13,2ºC
Temperatura màxima: 20,8ºC

Humitat relativa mínima: 29%
Humitat relativa màxima: 81%

Pressió atmosfèrica mínima: 1013,5 hPa
Pressió atmosfèrica màxima: 1017,9 hPa

Precipitació: 0,0 mm

Dia 2:

Temperatura mínima: 16,2ºC
Temperatura màxima: 22,7ºC

Humitat relativa mínima: 41%
Humitat relativa màxima: 56%

Pressió atmosfèrica mínima: 1014,6 hPa
Pressió atmosfèrica màxima: 1017,5 hPa

Precipitació: 0,0 mm

Read more...

T.A.M. a Barcelona (02-03-2007)

2 de març del 2007

Temperatura de l'aigua del mar a 1 metre de profunditat
Platja de la Barceloneta (Barcelona)

Hora: 14:15 UTC

Temperatura: 14,2 ºC

Estat de la mar: Arrissada

Direcció del vent: SW
Força del vent: 2-3
Estat del cel: 4/8 (Cs, Ci)
Visibilitat: Bona


Observacions: L'elevada suavitat de les temperatures de l'aire de les darreres jornades també ha tingut el seu reflexe sobre la temperatura de l'aigua del mar. Lleuger ascens (+0,4ºC) respecte a l'observació realitzada el passat cap de setmana. Situació marítima molt tranquila, amb mar arrissada i alguna àrea de marejol.

Read more...

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP