La neu als Pirineus (Temporada 2006-2007)

13 de març de 2007

L'hivern d'enguany s'ha caracteritzat, en general, per unes temperatures superiors a la mitjana i per unes precipitacions més aviat minses. Aquesta situació ha afectat a la neu que habitualment cobreix les muntanyes del Pirineu en aquesta època de l'any. La neu no només ofereix la possibilitat de practicar els coneguts "esports d'hivern", sinó que és una important reserva d'aigua per als embassaments, un cop es produeix el desglaç, al llarg de la primavera. Actualment anem arrossegant un important dèficit pluviomètric, i les escasses nevades d'aquesta temporada no ajudaran a millorar gaire aquesta situació de sequera de cara als propers mesos.

La natura ja comença a donar símptones de l'arribada de la primavera. Les temperatures també han començat a tirar cap amunt. Fa una setmana anàvem en màniga curta i la gent prenia el sol a les platges, amb valors de les màximes al voltant dels 25 graus. Però justament ara, mirant imatges preses pel satèl·lit MODIS (amb un tamany de píxel de 250 metres) al llarg dels darrers mesos, és quan els Pirineus presenten una major extensió del mantel nival, deixant de banda els gruixos i la qualitat d'aquest.

A continuació, sis imatges que mostren l'evolució de la neu a la serralada al llarg de l'actual temporada:

- 14 de novembre de 2006: Els Pirineus sense neu, a l'espera de la primera nevada. Les estacions d'esquí no veien gens clar poder obrir a principis del mes de desembre.- 30 de novembre de 2006: El pas d'una línia frontal entre els dies 16 i 17 de novembre va donar lloc a la primera enfarinada, sobretot als cims més elevats.- 11 de desembre de 2006: Coincidint amb el Pont de la Puríssima, la neu cobreix els Pirineus d'una forma més generosa. Gràcies també a la fabricació de neu artificial, les estacions d'esquí van poder obrir de forma parcial.- 20 de gener de 2007: Les altes temperatures del desembre i del gener, i la manca de més precipitacions, deixen els Pirineus amb molt poca neu, amb un paisatge poc habitual en ple mes de gener.- 15 de febrer de 2007: El dia 22 de gener es va iniciar la primera i única irrupció d'aire fred de la temporada. Entre els dies 22 i 23, la neu va caure de forma abundant, especialment a la vessant nord, acumulant gruixos més o menys importants.- 10 de març de 2007: El pas de diverses línies frontals al llarg de les últimes setmanes i la darrera entrada de vents de component nord han afavorit a que la neu cobreixi més extensió de la serralada. Una vegada més, la vessant nord és la que més neu ha rebut.D'aquí a Setmana Santa, clàssic punt i final de la temporada d'esquí, caldrà veure com es comporta el temps, per saber en quines condicions estarà la neu actual i si n'arribarà de nova. Queda clar que aquesta temporada no ha estat una de les millors.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP