Rècord hivernal a Bèlgica

6 de març de 2007

Sense dubte, aquest hivern ha estat força càlid a molts punts d'Europa, i s'han assolit alguns rècords pel que fa a les temperatures. Un bon exemple és el cas de Bruxelles-Uccle, a Bèlgica.

L'Institut oficial belga de meteorologia ha publicat una nota al seu website. A continuació trobareu la traducció al català que ha fet en Klipsus, del fòrum CatMeteo.

20 de febrer de 2007

2006-2007 (desembre-febrer) ha estat l'hivern més suau des de l'inici de les observacions a Bruxelles-Uccle (1833), superant en més de mig grau al ja molt suau hivern de 1989-1990.

Després d'una tardor 2006 que ja havia batut ampliament l'anterior rècord de temperatura per a aquesta estació, l'hivern 2006-2007 (suma dels mesos de desembre, gener i febrer) té també tots els números per a batre un nou rècord.

Des de que van començar les observacions a Brussel·les el 1833, l'hivern més suau havia estat el de 1989-90, quan la temperatura mitjana havia assolit a Uccle 6,1°C. L’actual hivern va començar amb un desembre 2006 molt suau que es va classificar en novena posició entre els desembres més cálids. Seguidament, el gener de 2007 va batre el precedent rècord de temperatura, una vella efemèride que datava del 1834. Per últim, també l'actual febrer està sent molt suau i les previsions disponibles fins a mitjans de la propera setmana apunten a la persistència d'aquest tipus de temps. Si aquestes previsiones es confirmen, l'actual hivern batrà l'anterior rècord de suavitat hivernal.

A Uccle, aquest hivern no haurà ultrapassat globalment els 16 dies de glaçada (temperature mínima inferior als 0°C), si es compleixen els pronòstics que no en preveuen més fins la fi del mes. El desembre va registrar 8 dies de glaçada; el gener, 5; i el febrer (fins ara) 3.

Des del 1968 i el consegüent inici de les observacions termomètriques a Uccle, en gàbia completament tancada, només els hiverns 1988-89 i 1974-75 havien conegut un nombre de dies de glaçada més baix (respectivament, 13 i 15 dies).

L'actual hivern molt suau contrasta amb el de l'any passat, que va registrar una temperatura mitja pràcticament «normale», és a dir, propera als 3°C. Recordem-nos que l'any passat, les condiciones hivernals es van perllongar fins al 23 de març. Evidentment, el rècord de l'actual hivern no té per què condicionar en res el temps que farà a començaments de primavera (març-abril).

Tot i que una estació com la que estem vivint hores d'ara a Bèlgica no suposa per sí mateixa una confirmació de l'escalfament climàtic planetari, la successió de rècords de temperatura que hem viscut recentment a Bèlgica i a Europa en són indicis, sense cap mena de dubte. Així, els cinc hiverns més suaus de la nostra història climàtica instrumental estaran situats tots ells a partir d'ara del 1974 en endavant.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP