Inici de l'estiu astronòmic
21 de juny del 2007
Avui dijous, a les 20:06 hora oficial peninsular, ha començat l’estiu astronòmic a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació, la més llarga des de fa uns quants segles, durarà 93 dies i 15 hores. La tardor arribarà el proper 23 de setembre.
L’inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de l’estiu, es dóna el dia en que el Sol assoleix una altura major sobre l’horitzó. Això correspon al dia de major duració de l’any. Al voltant d’aquesta data es troben el dia en que el Sol surt més d’hora (15 de juny) i aquell en què es pon més tard (28 de juny).
Al llarg de l’estiu no hi haurà cap eclipsi visible des de territori peninsular. Però com cada any, al voltant del 12 d’agost, podrem observar la pluja de les Persèides, la més famosa d’aquesta estació. Enguany, aquesta pluja de meteors coincideix amb lluna nova, i per tant, succeirà en condicions óptimes per a la seva observació. Segons alguns models recents, el màxim tindrà lloc el 13 d’agost, entre les 7:00 i les 9:30 hores peninsulars. Així que el millor moment per a l’observació de les Persèides serà durant la matinada del mateix dia.
A nivell meteorològic, comença l’estació més càlida i seca a bona part la zona mediterrània. Segons alguns models meteorològics, com el model europeu a mitjà termini, assenyalen que durant aquest estiu els termòmetres estaran per sobre de la mitjana a Europa. Aquestes previsions no són fiables al 100%, però indiquen tendències probables de cara als propers mesos. Així doncs, aquest podria ser un altre estiu calorós, tal i com està passant duant els darrers anys. Pel que fa a la previsió de pluges, s’espera que se situïn en els nivells habituals per aquesta época de l’any, durant la qual les tempestes acostumen a fer acte de presència. Tradicionalment, és durant el mes d’agost quan les tempestes són més abundants i freqüents, deixant importants quantitats d’aigua en poca estona. Sense dubte, aquestes precipitacions podrien ajudar a disminuir el risc d’incendi als boscos durant l’estiu. Les pluges caigudes al llarg d’aquest any, bastant abundants en molts punts de la península, han fet que el sotabosc hagi crescut força i, per tant, cal vigilar el seu estat per evitar que es converteixi en combustible de possibles incendis, provocats de forma intencionadal o de caràcter natural. Les reserves d’aigua s’han recuperat força durant els darrers mesos. No obstant, cal seguir estalviant aigua, ja que els embassaments no estan plens i ara mateix no sabem quant de generoses seran les precipitacions durant els propers mesos.
Fonts: Observatorio Astronómico Nacional i elaboració pròpia
Fonts: Observatorio Astronómico Nacional i elaboració pròpia
0 comentarios:
Publica un comentari a l'entrada