Un Sant Jordi sense ruixats

24 d’abril del 2006

Sigui per casualitats de la vida o bé pel fet de trobar-nos en plena primavera, la diada de Sant Jordi acostuma ha estar marcada sovint pels ruixats i per un temps lleugerament inestable. Floristes i llibreters no deixen de mirar al cel i s'encomanen a tot el santoral demanant que no faci mal temps durant aquesta data tan assenyalada, per a què els protagonistes siguin els llibres i les roses, i no pas els paraigües.

Enguany però, el temps a Catalunya "s'ha portat bé". No va ploure, i tothom ben content, passejant amunt i avall pels carrers de les nostres viles i ciutats. No obstant, el temps no va ser esplèndid, ja que els intervals de núvols van ser força abundants, especialment durant el matí. A la tarda, les clarianes van anar guanyant terreny amb el pas de les hores. L'ambient es va mantenir força suau, amb màximes de fins a 20 graus en punts de la costa i lleugerament superiors en punts de l'interior.

Dies enrera, la previsió no era gaire optimista, degut a l'arribada d'un embossament d'aire fred per l'Atlàntic. Finalment, la despressió resultant s'ha acabat desviant cap al golf de Cadis, quedant Catalunya al marge de la inestabilitat. En canvi, en d'altres punts de la península han tingut un temps força més mogut. Al País Valencià i a les Illes Balears van tenir algunes pluges, que en molts casos van anar acompanyades de fang, com a conseqüència d'una massa de pols del desert procedent del nord d'Àfrica. Però tot plegat poca cosa s'hi ho comparem amb la notable activitat tempestuosa que ha tingut lloc al sudoest i sud peninsular. Fortes tempestes, acompanyades de calamarsa, pedra i aparell elèctric van descarregar, provocant veritables aigüats, per exemple, en molts punts d'Andalusia. Ahir al vespre, el partir de futbol entre el Sevilla i el Barça va haver de ser suspès, degut a que el terreny de joc va quedar ben inundat. En 30 minuts van caure al voltant de 70 litres/m².

A continuació trobareu un parell d'imatges del satèl·lit Meteosat realment precioses. La primera correspon al canal visible, on es pot apreciar el perfecte remolí que forma la depressió. A la segona imatge s'aprecia com la depressió havia quedat despenjada de la circulació general. En latituds més altes, apareix una altra depressió amb els seus fronts, càlid i fred, associats.



Read more...

Resum del temps de Setmana Santa

18 d’abril del 2006

La Setmana Santa d'enguany ha estat marcada per un temps força variable, ben típic de primavera. Al llarg del Divendres Sant, primer dia festiu, es va produir un augment de la nuvolositat com a conseqüència de l'arribada d'una línia frontal. Els núvols de tipus alt i mig en alçada van cobrir el cel al final del dia. L'ambient va ser força suau, amb una màxima de 20,2ºC a la ciutat de Barcelona. Al llarg de la matinada de dissabte van descarregar ruixats irregulars a molts punts del país, sobretot de la meitat nord, alguns dels quals van persitir durant el matí. A migdia es van obrir clarianes, però de nou, al vespre van avançar ruixats de caràcter tempestuós de sud a nord. Al barri de Sants van caure 1,6 litres/m². Diumenge vam gaudir d'un temps més estable, amb moltes estones de sol i amb un ambient molt suau al centre del dia. Dilluns de Pàsqua, la inestabilitat va augmentar de nou. Les precipitacions, localment moderades, van afectar durant la tarda a diverses comarques, especialment del centre i sud de Catalunya. En aquesta ocasió, el pluviòmetre tan sols va recollir 1,1 litres/m².

En dies porteriors el temps s'ha estabilitzat, amb domini del sol acompanyat d'alguns núvols prims. Les temperatures s'han mantingut estables. Les nits continuen sent fresques i al centre del dia, la marinada frena l'ascens de les màximes a la costa, situant-se al voltant dels 20 graus. Durant les pròximes jornades el temps tendirà a inestabilitzar-se, amb l'arribada d'aire fred en alçada i d'una pertorbació a la mediterrània de cara al proper cap de setmana.

Read more...

Noms d'huracans retirats

17 d’abril del 2006

Els huracans Dennis, Katrina, Rita, Stan i Wilma, tots ells de la històrica temporada 2005 a l'Atlàntic, han estat retirats pel comitè internacional d'huracans de la Organització Meteorològica Mundial (WMO), que inclou la NOAA National Hurricane Center, durant la seva reunió anual celebrada a San Juan, Puerto Rico.

Aquests cinc huracans representen el tipus de tempesta devastadora que és retirada per haver causat la pèrdua de moltes vides humanes, així com enormes danys materials. Aquests noms ja no es faran servir més, per raons de sensibilitat i per establir disticions entre les comunitats científiques i legals.

Per l'any 2011, Dennis, Katrina, Rita, Stan i Wilma han estat substituïts per Don, Katia, Rina, Sean i Whitney, respectivament.

Des de l'any 1953, moment a partir del qual es van començar a batejar els ciclons tropicals, 67 noms han estat retirats (els primers van ser Carol i Hazel, l'any 1954), i amb un total de cinc, 2005 ha estat la temporada amb més noms de tempestes retirades (anterior rècord: quatre l'any 1955, 1995 i 2004).

Els noms per la temporada d'enguany, que començarà l'1 de juny són Alberto, Beryl, Chris, Debby, Ernesto, Florence, Gordon, Helene, Isaac, Joyce, Kirk, Leslie, Michael, Nadine, Oscar, Patty, Rafael, Sandy, Tony, Valerie, William. D'aquesta llista, Kirk susbtitueix Keith, que també va ser retirat degut al seu impacte sobre Mèxic i Belize l'any 2000.

La llista dels noms dels huracans s'actualitza cada sis anys. La del 2006 al 2011 la podeu consultar en aquest enllaç.

Read more...

Volcans i canvi climàtic

9 d’abril del 2006

Les temperatures dels oceans podrien haver pujat més durant l'últim segle si no hagués estat pels volcans que van llençar cendres i aerosols a l'atmosfera superior, segons revela una recent investigació. Les erupcions també van limitar en un percentatge notable la pujada del nivell del mar causada per l'activitat humana.

Utilitzant dotze models climàtics d'última generació, els investigadors han trobat que l'escalfament de l'oceà i la pujada del nivell del mar en el segle XX es van reduir substancialment per l'erupció, l’any 1883, del volcà Krakatoa a Indonèsia. Els aerosols volcànics van bloquejar la llum del Sol i van refrescar la superfície de l'oceà. Aquest refredament va penetrar a capes més profundes de l'oceà, on va romandre fins a dècades després de l'esdeveniment. Els efectes volcànics en el nivell del mar poden persistir durant molts decennis.

Investigadors del Laboratori Nacional Lawrence Livermore, del Centre Nacional d'Investigació Atmosfèrica (NCAR), de la Universitat de Reading i del HC (Hadley Centre), van provar els efectes d'erupcions volcàniques en models climàtics recents. Van examinar simulacions del clima de 1880 al 2000, comparant-les amb les observacions disponibles.

Forçaments externs, com canvis en els gasos d'efecte hivernacle, la irradiació solar, i aerosols volcànics i de sulfats, van ser inclosos en els models. Els oceans s'expandeixen i es contreuen depenent de la temperatura marina. Això causa que el nivell del mar augmenti quan l'aigua és més càlida, i disminueixi amb temperatures més fresques. La temperatura volumètrica mitjana dels oceans (a 300 metres) en l'àmbit mundial s'ha elevat en uns 0,037 ºC en dècades recents a causa de quantitats creixents de gasos d'efecte hivernacle atmosfèrics. Encara que pot semblar un increment insignificant, correspon a una pujada del nivell del mar de diversos centímetres, i no inclou l'efecte d'altres factors, com la fusió de glaceres.

Aquest salt del nivell del mar, no obstant això, hauria estat encara més gran si no hagués estat per les erupcions volcàniques de l'últim centenar d'anys. Els aerosols volcànics dispersen la llum del Sol i provoquen que la temperatura de la superfície de l'oceà disminueixi, una anomalia que és gradualment transmesa cap a capes més profundes, on roman durant dècades. Els experiments estudiats també inclouen l'erupció més recent esdevinguda l’any 1991 en el mont Pinatubo, a les Filipines, que va ser comparable a la del Krakatoa, en quant a la seva grandària i intensitat. Mentre que un refredament similar de l'oceà va resultar d'ambdues erupcions, la recuperació del contingut de calor va esdevenir molt més ràpidament en el cas del Pinatubo. Els efectes sobre el contingut de calor del Pinatubo i altres erupcions en el segle XX van ser compensats per l'escalfament observat de l'oceà superior, que principalment és a causa d’influències humanes.


Fotografia del volcà Pinatubo en erupció.

Read more...

Les al·lèrgies primaverals

2 d’abril del 2006

Cada any creix el nombre de persones afectades per las al·lèrgies. Els experts apunten que les causes no estan tant en el pol·len com en la creixent contaminació atmosfèrica de les ciutats.

Què és una al·lèrgia? És una resposta exagerada del nostre sistema immunològic davant de qualsevol substància estranya que considera potencialment perillosa. L'organisme posa en marxa una sèrie de mecanismes de reconeixement, detecció i producció d'anticosos per combatre als agents invasors. Quan el número d'anticossos és exagerat es produeix una reacció al·lèrgica.

Hi ha molts tipus d'al·lèrgies i es classifiquen segons la causa i la part del cos a la que afecten. La més freqüent a la primavera és la rinitis al·lèrgica, provocada per partícules que transporta l'aire, com pol·len, herbes, floridures, pols i, fins i tot, caspa dels animals. Existeixen altres tipus d'al·lèrgies ben diverses, com la intolerància a un aliment concret, a un fàrmac, a les picadures d'alguns insectes, a la llum solar, a la calor, a l'exercici físic excessiu, etc. Hi ha moltes plantes que en aquesta estació realitzen la pol·linització a través de l'aire; és el que s'anomena "pol·linització anemòfila" i és la responsable de moltes de les al·lèrgies. Entre aquestes estan les gramínies – espigues de prats i camps –, l'olivera, el bedoll, algunes brolles i una planta mediterrània: la parietaria judaica.

La Xarxa Aerobiològica de Catalunya publica, cada setmana a Internet, els resultats dels nivells de pòl·lens i espores al·lergògens obtinguts a vuit punts de mostreig repartits per tot el territori català. Informació consultable en aquest
enllaç.

Read more...

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP