Un Sant Jordi sense ruixats

24 d’abril del 2006

Sigui per casualitats de la vida o bé pel fet de trobar-nos en plena primavera, la diada de Sant Jordi acostuma ha estar marcada sovint pels ruixats i per un temps lleugerament inestable. Floristes i llibreters no deixen de mirar al cel i s'encomanen a tot el santoral demanant que no faci mal temps durant aquesta data tan assenyalada, per a què els protagonistes siguin els llibres i les roses, i no pas els paraigües.

Enguany però, el temps a Catalunya "s'ha portat bé". No va ploure, i tothom ben content, passejant amunt i avall pels carrers de les nostres viles i ciutats. No obstant, el temps no va ser esplèndid, ja que els intervals de núvols van ser força abundants, especialment durant el matí. A la tarda, les clarianes van anar guanyant terreny amb el pas de les hores. L'ambient es va mantenir força suau, amb màximes de fins a 20 graus en punts de la costa i lleugerament superiors en punts de l'interior.

Dies enrera, la previsió no era gaire optimista, degut a l'arribada d'un embossament d'aire fred per l'Atlàntic. Finalment, la despressió resultant s'ha acabat desviant cap al golf de Cadis, quedant Catalunya al marge de la inestabilitat. En canvi, en d'altres punts de la península han tingut un temps força més mogut. Al País Valencià i a les Illes Balears van tenir algunes pluges, que en molts casos van anar acompanyades de fang, com a conseqüència d'una massa de pols del desert procedent del nord d'Àfrica. Però tot plegat poca cosa s'hi ho comparem amb la notable activitat tempestuosa que ha tingut lloc al sudoest i sud peninsular. Fortes tempestes, acompanyades de calamarsa, pedra i aparell elèctric van descarregar, provocant veritables aigüats, per exemple, en molts punts d'Andalusia. Ahir al vespre, el partir de futbol entre el Sevilla i el Barça va haver de ser suspès, degut a que el terreny de joc va quedar ben inundat. En 30 minuts van caure al voltant de 70 litres/m².

A continuació trobareu un parell d'imatges del satèl·lit Meteosat realment precioses. La primera correspon al canal visible, on es pot apreciar el perfecte remolí que forma la depressió. A la segona imatge s'aprecia com la depressió havia quedat despenjada de la circulació general. En latituds més altes, apareix una altra depressió amb els seus fronts, càlid i fred, associats.



2 comentarios:

Anònim ha dit...

Si noi, a veure quan tenim un remolí d´aquests a sobre els nostres caps.Només que en tinguessim un de cada deu vegades que ho anuncien els models amb anterioritat ja podriem estar contents.
A veure maig què tal es comporta....per estadística és un dels mesos bons en quant a pluviositat, però està vist que últimament els centres d´acció no respecten ni les estadístiques .

P.D. Bon curro Dídac.

Diego Lázaro ha dit...

Hola Carles!

M'alegro de veure't navegant pel meu blog.

Aquesta primavera està sent força ensopida. Haviam si s'anima una mica durant les properes setmanes. Així estarem una mica més distrets. Els pantans tenen força aigua, però la terra comença a estar una mica seca.

Salut!

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP