Primavera 2023

20 de març del 2023

Avui, a les 22:24 hores, ha començat la primavera astronòmica a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 92 dies i 18 hores. El 21 de juny de 2023 es produirà el solstici d’estiu.

El canvi de les estacions bé donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la primavera, es dóna el dia en que la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. Té lloc l’anomenat equinocci de primavera.

Aquesta és l’època de l’any en que la longitud del dia s’allarga més ràpidament. A les nostres latituds, el Sol surt pels matins gairebé dos minuts abans que el dia anterior i per la tarda, es pon un minut més tard. En definitiva, en aquests dies, el temps en que el Sol està per damunt de l’horitzó augmenta qüasi tres minuts cada dia.

Durant la primavera de 2023 tindran lloc dos eclipsis, un de Sol i l'altre de Lluna. L'eclipsi de Sol succeirà el 20 de abril, serà de tipus mixte, i es veurà en el sud-est asiàtic i Oceania. L'eclipsi de Lluna tindrà lloc el 5 de maig, serà de tipus penombral, i es podrà veure a Àfrica, Àsia i Oceania. Les principals pluges de meteors seran les Lírides, amb un màxim cap al 23 d'abril i les Eta Aquàrides, que assoliran el seu màxim al voltant del 6 de maig. Respecte a la Lluna, serà plena els dies 6 d'abril, 5 de maig i 4 de juny.

El cel després de la posta de Sol començarà l'estació amb Júpiter, Venus i Mart, però el primer desapareixerà aviat per l'oest, mentre que, Mercuri farà una breu aparició durant el mes d'abril. Les albes començaran la primavera amb Saturn com a únic planeta visible. A primers de maig, Júpiter apareixerà per l'est, i durant el mes de juny també es podrà veure, molt baix sobre l'horitzó, Mercuri.

Per altra banda, el diumenge 25 de març es produirà el canvi d’hora, recuperant l’horari d’estiu. A les dues de la matinada caldrà avançar els rellotges fins a les tres.

Dades astronòmiques procedents del Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana).
Font imatge: Wallpapers.com

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP