Primavera 2020

20 de març de 2020


Avui, a les 04:50 hores, ha començat la primavera astronòmica a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 92 dies i 18 hores. El 20 de juny de 2020 es produirà el solstici d’estiu.

El canvi de les estacions bé donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la primavera, es dóna el dia en que la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. Té lloc l’anomenat equinocci de primavera.

Aquesta és l’època de l’any en que la longitud del dia s’allarga més ràpidament. A les nostres latituds, el Sol surt pels matins gairebé dos minuts abans que el dia anterior i per la tarda, es pon un minut més tard. En definitiva, en aquests dies, el temps en que el Sol està per damunt de l’horitzó augmenta qüasi tres minuts cada dia.

El dia 5 de juny tindrà lloc un eclipsi penumbral de Lluna que serà visible des d'Europa, Àfrica, Àsia i Austràlia. Les principals pluges de meteors seran les Lírides, amb un màxim cap al 22 d'abril i les Eta Aquàrides, que assoliran el seu màxim al voltant del 6 de maig. Respecte a la Lluna, serà plena els dies 8 d'abril, 7 de maig i 5 de juny.

Pel que fa a la visibilitat dels planetes, Mart, Saturn i Júpiter seran visibles a l'alba. Venus també serà visible a l'alba a partir de mitjans de juny i al capvespre fins a finals de maig.

Per altra banda, el diumenge 29 de març es produirà el canvi d’hora, recuperant l’horari d’estiu. A les dues de la matinada caldrà avançar els rellotges fins a les tres.

Dades astronòmiques procedents del Instituto Geográfico Nacional (IGN, Fomento).
Autor fotografia: Diego Lázaro

  

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP