Hivern 2019-2020

22 de desembre del 2019


Avui diumenge, a les 5:19 hora oficial peninsular, ha començat l'hivern astronòmic a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 88 dies i 23 hores. L’inici de les estacions bé donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de l'hivern, es dóna el dia en que el Sol assoleix una menor altura aparent sobre l'horitzó al migdia. Això correspon al dia de menor duració de l'any. Té lloc el solstici d'hivern. La primavera començarà el proper 20 de març de 2020.

Entre els dies 27 i 28 de desembre, el planeta Júpiter serà ocultat pel Sol. El dia 10 de gener hi haurà un eclipsi penombral de Lluna que serà visible a Europa, Àfrica, Àsia i Austràlia. I el dia 13 de gener tindrà lloc l'ocultació de Saturn, també a càrrec del Sol.

La primera pluja de meteors important de l'hivern serà la de les Quadràntides, amb un màxim al voltant del 3 de gener.

Els models meteorològics estacionals o a llarg plaç, com per exemple l'elaborat per l'agència nord-americana NOAA, ens indica que aquest podria ser un hivern càlid amb valors de temperatura superiors a la mitjana a tot el continent europeu. Pel que fa a les precipitacions, no s'aprecien diferències significatives respecte a la mitjana a l'àrea de Catalunya. La presència d'una anomalia pluviomètrica positiva a la façana atlàntica del continent podria indicar el pas de línies frontals que arribarien desgastades a casa nostra, deixant-nos vent i poca pluja.

Anomalia tèrmica prevista (NOAA)

Anomalia pluviomètrica prevista (NOAA)


Dades astronòmiques procedents del Instituto Geográfico Nacional (IGN, Fomento)
Font mapes: NOAA
Autor fotografia: Diego Lázaro

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP