Tardor 2019
23 de setembre del 2019
L’inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la tardor, es dóna el dia en que el centre del Sol, vist des de la Terra, creua l'equador celeste en el seu moviment aparent cap al sud. El dia en que això succeeix, la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. És l'anomenat equinocci de tardor.
L'11 de novembre es produirà un trànsit de Mercuri per davant del Sol que serà visible a Amèrica, Àfrica i Europa. L'anterior trànsit de Mercuri va tenir lloc el 9 de maig de 2016 i pel pròxim caldrà esperar fins al 13 de novembre de 2032.
Respecte a les pluges de meteors, conegudes popularment com d'estels, tindrem l'oportunitat de veure'n tres durant aquesta propera estació. La primera important és la de les Dracònides, amb un màxim al voltant del 8 d'octubre. A continuació serà el torn de les Leònides, al voltant del 17 de novembre i que ocasionalment arriba a ser molt intensa. Finalment, la de les Gemínides, amb el seu màxim prop del 14 de desembre.
La previsió estacional (trimestre Setembre-Octubre-Novembre) elaborada per l'AEMET ens indica que hi ha una major probabilitat de que la temperatura assoleixi valors superiors als normals a la península ibèrica i a les Balears. En relació a la precipitació, no s'esperen diferències respecte a la climatologia (període de referència 1981-2010), tant en el territori peninsular com en els dos arxipèlags.
Una altra previsió estacional, realitzada més recentment per la NOAA, indica per a Catalunya que el trimestre Octubre-Novembre-Desembre podria estar marcat per una temperatura lleugerament superior a l'habitual i una precipitació al voltant de la mitjana climàtica d'aquesta època de l'any.
Per altra banda, el diumenge dia 27 d'octubre tindrà lloc el canvi d'hora, recuperant l'horari d'hivern. A les tres de la matinada caldrà endarrerir els rellotges fins a les dues.
Font text: Elaboració pròpia, AEMET, NOAA i dades astronòmiques procedents del Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento).
Font imatge: 1ZOOM.ME
0 comentarios:
Publica un comentari a l'entrada