Primavera 2019

20 de març del 2019


Avui, a les 22:58 hores, comença la primavera astronòmica a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 92 dies i 18 hores. El 21 de juny de 2019 es produirà el solstici d’estiu.

El canvi de les estacions bé donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la primavera, es dóna el dia en que la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. Té lloc l’anomenat equinocci de primavera.

Aquesta és l’època de l’any en que la longitud del dia s’allarga més ràpidament. A les nostres latituds, el Sol surt pels matins gairebé dos minuts abans que el dia anterior i per la tarda, es pon un minut més tard. En definitiva, en aquests dies, el temps en que el Sol està per damunt de l’horitzó augmenta qüasi tres minuts cada dia.

Durant aquesta primavera no es produiran eclipsis de Sol o de Lluna. Les principals pluges de meteors seran les Lírides, amb un màxim cap al 22 d'abril i les Eta Aquàrides, que assoliran el seu màxim al voltant del 6 de maig. Respecte a la Lluna, serà plena els dies 21 de març, 19 d'abril, 18 de maig i 17 de juny.

Pel que fa a la visibilitat dels planetes, Venus i Saturn seran visibles a l'alba. Júpiter també serà visible a l'alba a l'inici de l'estació, passant a ser visible durant tota la nit en el mes de juny. Mart serà visible després de la posta de Sol.

Per altra banda, el diumenge 31 de març es produirà el canvi d’hora, recuperant l’horari d’estiu. A les dues de la matinada caldrà avançar els rellotges fins a les tres.

I quin temps farà? La previsió estacional elaborada per l'AEMET pel segon trimestre (març - abril - maig) de 2019 ens indica que hi ha una major probabilitat de que la temperatura assoleixi valors superiors a la mitjana del període de referència 1981-2010 a la meitat sud peninsular, nord-est peninsular, Balears i Canàries. Pel que fa a la precipitació, seria lleugerament inferior a l'habitual al sud-est peninsular i Balears i al voltant de la mitjana del període de referència 1981-2010 a la resta del territori. 


La previsió estacional elaborada per la NOAA ens anuncia uns mesos d'abril, maig i juny amb una temperatura lleugerament superior a la mitjana i una precipitació que, en algunes comarques del centre i nord-oest de Catalunya, podria ser superior a l'habitual per aquesta època de l'any. Com sempre, són previsions que s'han "d'agafar amb pinces" ja que la seva fiabilitat és baixa.




Dades astronòmiques procedents del Instituto Geográfico Nacional (IGN, Fomento).
Font mapes: NOAA
Autora fotografia: Marta Saleta
  

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP