Hivern 2018-2019

21 de desembre del 2018


Avui divendres, a les 23:23 hora oficial peninsular, començarà l'hivern astronòmic a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 89 dies i 20 hores. L’inici de les estacions bé donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de l'hivern, es dóna el dia en que el Sol assoleix una menor altura aparent sobre l'horitzó al migdia. Això correspon al dia de menor duració de l'any. Té lloc el solstici d'hivern. La primavera començarà el proper 20 de març de 2019.

Els dies 5 i 6 de gener hi haurà un eclipsi parcial de Sol que serà visible al nord-est d'Àsia i el nord del Pacífic. El dia 21 de gener tindrà lloc un eclipsi total de Lluna que serà visible a Amèrica, Europa i Àfrica. I el dia 2 de febrer tindrà lloc una ocultació de Saturn per la Lluna que serà parcialment visible des de la península ibèrica i les illes Balears.

La primera pluja de meteors important de l'hivern serà la de les Quadràntides, amb un màxim al voltant del 3 de gener.

La previsió elaborada per l'AEMET pel trimestre desembre 2018 - febrer 2019 ens indica que hi ha una major probabilitat de que la precipitació assoleixi valors superiors a la mitjana del període de referència 1981-2010 a la Península i Balears. Pel que fa a la temperatura, no s'aprecien diferències significatives respecte a la climatologia (període de referència 1981-2010). Com sempre, durant els propers mesos estarem molt pendents de les possibles irrupcions d'aire fred i les nevades.

Dades astronòmiques procedents del Instituto Geográfico Nacional (IGN, Fomento)
Font imatge: HDWallpaper

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP