2017, al podi dels anys més càlids de la història
18 de gener del 2018
En una clara senyal de la continuïtat del canvi climàtic a llarg termini, causat per l'augment de les concentracions atmosfèriques de gasos d'efecte hivernacle, 2015, 2016 i 2017 han estat confirmats com els tres anys més càlids des de que es tenen dades. 2016 segueix mantenint el rècord mundial, si bé 2017 ha estat l'any més calorós sense el fenomen del Niño, el qual pot provocar un augment de les temperatures anuals mundials.
L'anàlisi consolidat de cinc dels millors conjunts internacionals de dades, realitzat per l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), revela que la temperatura mitjana mundial en superfície durant el 2017 va superar aproximadament en 1,1ºC a la de l’era preindustrial.
L'any 2016 continua sent el més càlid des de que hi ha registres (1,2°C per sobre de l'era preindustrial). Als anys 2015 i 2017, les temperatures mitjanes mundials van superar en 1.1°C les dels nivells preindustrials. Resulta pràcticament impossible establir una distinció entre els dos anys degut a que la diferència de temperatura és menys d'una centèsima de grau, que és inferior al marge d'error estadístic.
"La tendència de la temperatura a llarg termini és molt més important que la temperatura de cada any, i aquesta tendència és a alça", va manifestar el secretari general de l'OMM, el Sr. Petteri Taalas. "Dels 18 anys més calorosos dels que es tenen dades, 17 s'han registrat en aquest segle, i el grau d'escalfament dels tres últims anys ha estat excepcional. La calor a l'Àrtic ha estat especialment intensa, el que tindrà repercussions profundes i duradores en el nivell del mar i en les característiques meteorològiques d'altres parts del món".
La temperatura mitjana mundial del 2017 va ser superior en aproximadament 0,46°C a la mitjana a llarg termini del període 1981-2010 (14,3°C). Els Serveis Meteorològics i Hidrològics Nacionals utilitzen aquest període de referència de 30 anys per avaluar les mitjanes i la variabilitat dels principals paràmetres climàtics, com ara la temperatura, la precipitació o el vent, que són importants per a sectors sensibles al clima, com són la gestió de l'aigua, l'energia, l'agricultura i la salut.
A més de l’escalfament global que es produeix com a conseqüència de l'augment dels nivells de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera, el clima també varia naturalment degut a fenòmens com El Niño, que genera un augment de la temperatura, i La Niña, que porta aparellat un descens de la temperatura. L'intens episodi de El Niño 2015/2016 va contribuir a registrar temperatures sense precedents durant el 2016. Per contra, 2017 va començar amb un episodi de La Niña molt feble i va acabar amb un episodi feble.
L'Organització Meteorològica Mundial publicarà, en el mes de març, la seva Declaració sobre l’estat del clima mundial durant el 2017. Aquest informe presentarà un panorama complet de la variabilitat i les tendències de temperatura, els fenòmens de fort impacte i els indicadors a llarg termini del canvi climàtic , com les concentracions en augment del diòxid de carboni, el gel marí en l'Àrtic i l'Antàrtida, l'augment del nivell del mar i l'acidificació dels oceans. La Declaració final inclourà informació que presentaran diversos organismes de les Nacions Unides sobre els efectes humans, socioeconòmics i mediambientals del canvi climàtic en el marc d'una iniciativa destinada a proporcionar una ressenya d'orientació política de les Nacions més exhaustiva a les instàncies decisories sobre les interaccions entre el temps, el clima i l'aigua i els objectius mundials de desenvolupament.
Font d'informació i imatge: World Meteorological Organization
0 comentarios:
Publica un comentari a l'entrada