Estiu 2017

21 de juny del 2017


Avui dimecres, a les 6:24 hora oficial peninsular, ha començat l’estiu astronòmic a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 93 dies i 15 hores. El proper 22 de setembre tindrà lloc l'equinocci de tardor.

L’inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de l’estiu, es dóna el dia en que el Sol assoleix una altura major sobre l’horitzó. Això correspon al dia de major duració de l’any. Al voltant d’aquesta data es troben el dia en que el Sol surt més d’hora (14 de juny) i aquell en què es pon més tard (27 de juny).

Durant l’estiu es produiran dos eclipsis. El 7 d'agost tindrà lloc un eclipsi parcial de Lluna que a casa nostra només serà visible en les seves últimes fases. I el 21 d'agost hi haurà un eclipsi total de Sol visible als EUA i visible com a parcial a Amèrica, Àfrica i, al final de la tarda, a Europa. Malauradament, a l'extrem oriental de la península no serà visible. Com cada any, si les condicions meteorològiques ho permeten, podrem observar dues pluges de meteors: al voltant del 30 de juliol serà el torn de les delta Aquàrides i cap al 12 d'agost es produirà la de les Persèides, la més famosa d'aquesta època de l'any.

La previsió estacional (trimestre Juny-Juliol-Agost) elaborada per l'AEMET indica que és molt probable que la temperatura assoleixi valors superiors als normals a tot el territori peninsular i als dos arxipèlags. En relació a la precipitació, no s'esperen diferències respecte a la climatologia (període de referència 1981-2010).



Una altra previsió estacional, realitzada més recentment per la NOAA, indica que el trimestre Juliol-Agost-Setembre podria estar marcat per la temperatura habitual per aquesta època de l'any i una precipitació lleugerament superior a la mitjana a les comarques del quadrant nord-oest del país, destacant-ne el vessant nord del Pirineu, on seria força superior.


Fonts: AEMET, NOAA i dades astronòmiques procedents del Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento).
Font imatge: Wallpaper Safari
    

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP