400 ppm de CO2 a l'Antàrtida

11 de juliol del 2016

Des de l'inici de la Revolució Industrial, la concentració de diòxid de carboni a l'atmosfera ha anat augmentant constantment. Fa tres anys, a l'observatori de referència mundial en mesures de CO2, situat a Mauna Loa (Hawaii, EUA), es va superar el llindar simbòlic de 400 ppm.

Segons ha informat la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), l'última estació de la Terra en assolir aquesta marca ha estat la situada al Pol Sud. Va ser el 23 de maig de 2016 quan, per primera vegada durant els darrers 4 milions d'anys, va arribar al nivell de 400 ppm. 


És evident que l'augment del diòxid de carboni s'està produïnt arreu del planeta, inclús al bell mig del continent antàrtic, segurament un dels punts dels allunyats de la civilització. Recents investigacions publicades indiquen que és probable que el planeta hagi creuat el llindar de 400 ppm de forma permanent. Aquest fet és un recordatori més de que les activitats humanes segueixen remodelant el planeta de forma profunda.

Està científicament comprovat com el nivell del mar ha augmentat uns 30 centímetres durant els últims 120 anys i que la temperatura s'ha incrementat al voltant d'un grau centígrad. El gel àrtic s'ha reduït un 13,4% per dècada des dels anys 70 i els episodis de calor extrema s'han fet més habituals juntament amb els fenòmens de temps sever. Aquests canvis també han afectats als oceans, que han assolit els nivells d'acidesa més elevats dels últims milions anys provocant l'emblanquiment i mort de grans extensions de coralls.

L'Acord de París, signat el 12 de desembre de 2015, ha de ser un bon punt de partida per a frenar les emissions de diòxid de carboni i així poder evitar alguns dels pitjors impactes del canvi climàtic.


Fonts d'informació: NOAA / Climate Central

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP