Estiu 2016

21 de juny del 2016


Avui dimarts, a les 0:34 hora oficial peninsular, ha començat l’estiu astronòmic a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 93 dies i 15 hores. El proper 22 de setembre tindrà lloc l'equinocci de tardor.

L’inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de l’estiu, es dóna el dia en que el Sol assoleix una altura major sobre l’horitzó. Això correspon al dia de major duració de l’any. Al voltant d’aquesta data es troben el dia en que el Sol surt més d’hora (14 de juny) i aquell en què es pon més tard (27 de juny).

Durant l’estiu es produiran dos eclipsis. L’1 de setembre tindrà lloc un eclipsi anular de Sol que serà visible a l’Atlàntic, Àfrica i l’Índic. I el 16 de setembre hi haurà un eclipsi penumbral de Lluna visible al Pacífic, Austràlia, Àfrica i Europa. Com cada any, si les condicions meteorològiques ho permeten, podrem observar dues pluges de meteors: al voltant del 30 de juliol serà el torn de les delta Aquàrides i cap al 12 d'agost es produirà la de les Persèides, la més famosa d'aquesta època de l'any.

La previsió estacional (trimestre Juny-Juliol-Agost) elaborada per l'AEMET indica que és probable que la temperatura assoleixi valors superiors als normals a la meitat est peninsular i Balears, mentre que a la resta del territori no s’esperen diferències respecte a la climatologia (període de referència 1981-2010). En relació a la precipitació, hi ha una major probabilitat de que siguin inferiors a les normals a tot el territori peninsular i als dos arxipèlags. 

Una altra previsió estacional, realitzada més recentment per la NOAA, ens indica que el trimestre Juliol-Agost-Setembre podria estar marcat per les temperatures i precipitacions habituals per aquesta època de l'any, excepte a l'extrem nord-oest del país, on la temperatura seria lleugerament inferior i la precipitació lleugerament superior respecte a les corresponents mitjanes.


Fonts: AEMET, NOAA i dades astronòmiques procedents del Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento).
Font imatge: NewEvolution
   

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP