Serà un hivern sec i poc fred?

22 de desembre del 2015


Avui dimarts, a les 5:48 hora oficial peninsular, ha començat l'hivern astronòmic a l’hemisferi nord, que tindrà una durada de 88 dies i 23 hores. L’inici de les estacions bé donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de l'hivern, es dóna el dia en que el Sol assoleix una menor altura aparent sobre l'horitzó al migdia. Té lloc el solstici d'hivern, que correspon al dia de menor duració de l'any. La primavera començarà el 20 de març de 2016.

La primera pluja de meteors important serà la de les Quadràntides, amb un màxim al voltant del 3 de gener. El dia 9 de març hi haurà un eclipsi total de Sol que serà visible a Sumatra, Borneo, Cèlebes i oceà Pacífic, i serà visible com a parcial a l'est d'Àsia, Austràlia i el Pacífic.

Respecte a l'hivern meteorològic, encara no ha arribat ni se l'espera durant els propers dies. Des de principis de novembre estem sota el domini de les altes pressions que donen lloc a un temps ben estable amb moltes estones de sol, a les comarques del litoral, prelitoral i Pirineu, i amb boira a les planes i valls interiors. En aquests sectors l'ambient es manté fred i humit mentre que a la resta del territori es registren temperatures clarament superiors a les habituals per aquesta època de l'any. Com acostuma a passar en aquestes situacions, les inversions tèrmiques són marcades i la manca de ventilació fa que s'incrementin els nivells de contaminants a les àrees urbanes. Pel que fa a les precipitacions, ja fa gairebé cinquanta dies que no plou a la majoria de comarques del país.

La predicció estacional (desembre-gener-febrer) realitzada per l’AEMET ens anuncia un hivern amb una temperatura superior a la mitjana del període de referència (1981-2000), amb una menor probabilitat en el quadrant nord-oest de la península. Respecte a la precipitació, hi ha una major probabilitat de que sigui superior a la mitjana al quadrant nord-oest peninsular. A la resta del territori no s’aprecien diferències significatives respecte a la climatología.

Si en fixem en la predicció estacional elaborada per la NOAA, durant els mesos de gener-febrer-març podríem tenir una temperatura clarament superior a la mitjana a pràcticament tot el continent europeu. En quant a la precipitació, podria ser la normal o puntualment inferior a la mitjana en alguns sector del litoral mediterrani peninsular.


Fonts: Elaboració pròpia / AEMET / NOAA / Google Images i dades astronòmiques procedents del Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento)

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP