Primavera 2015

20 de març del 2015


Avui divendres, a les 23:45 hora oficial peninsular, comença la primavera astronòmica a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 92 dies i 18 hores. El diumenge 29 de març tindrà lloc el canvi d’hora, recuperant l’horari d’estiu. El 21 de juny de 2015 es produirà el solstici d’estiu.

El canvi de les estacions bé donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la primavera, es dóna el dia en que la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. Té lloc l’anomenat equinocci de primavera.

Aquesta és l’època de l’any en que la longitud del dia s’allarga més ràpidament. A les nostres latituds, el Sol surt pels matins gairebé dos minuts abans que el dia anterior i per la tarda, es pon un minut més tard. En definitiva, en aquests dies, el temps en que el Sol està per damunt de l’horitzó augmenta qüasi tres minuts cada dia.

Al llarg de la primavera hi haurà un eclipsi de Lluna visible a Àsia, Austràlia, oceà Pacífic i Amèrica. Al voltant del dia 5 de maig tindrà lloc el màxim de la pluja de meteors de les Eta Aquàrides, la més significativa d’aquesta època de l’any.

Les previsions estacionals elaborades per AEMET indiquen que durant aquesta primavera hi ha una major probabilitat de que la temperatura assoleixi valors superiors a la mitjana del període de referència 1981-2010 a la meitat oriental peninsular i Balears. Respecte a la precipitació, és molt probable que sigui lleugerament inferior a la mitjana a la Península i Balears, mentre que a Canàries no s’aprecien diferències significatives respecte a la climatología (període de referència 1981-2010).

El canvi d'estació arriba coincidint amb un canvi de temps que durant el cap de semana ens deixarà una nova tongada de precipitacions i un descens de les temperatures. 

Font text: Elaboració pròpia, AEMET i dades astronòmiques procedents del Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento).
 

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP