L'històric rècord de fred de l'Estany Gento

20 d’agost del 2014

Durant el mes febrer de 1956 gran part d’Europa occidental va patir una successió d’invasions d’aire fred, d’origen siberià, que van quedar registrades en els anuaris meteorològics i a la memòria de totes les persones que les van viure. Va ser l’episodi de fred més intens des de la Petita Edat de Gel amb un impacte social i econòmic molt notable.

La primera irrupció d’aire fred es va iniciar el 2 de febrer de 1956. Les temperatures a alta muntanya van caure en picat i a l’estació meteorològica situada al costat de l’Estany Gento (Lleida), a 2.141 metres d’altura, es va assolir una temperatura mínima de -32ºC, la més baixa registrada a Espanya des de l’inici de les observacions instrumentals.

Mapa de temperatura i alçada geopotencial a 850 hPa (02-02-1956) (Font: NCEP-Reanalysis)

Recentment, el meteoròleg Eloi Cordomí va visitar el Museu Hidroelèctric de Capdella (Pallars Jussà) i ens va fer arribar aquesta fotografia del document on podem veure, escrit a mà, el rècord de fred que a dia d’avui segueix vigent. I amb l’actual escalfament global sembla que serà un registre difícil de batre durant els propers anys.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP