Evolució T.A.M. a Barcelona (2013)

20 de gener del 2014

Les condicions meteorològiques van ser determinants en el comportament atípic que l’any passat va presentar la temperatura de l’aigua del mar (T.A.M.) a Barcelona.

A principis de febrer es va assolir el valor més baix de l’any, amb 12,5ºC. I durant la major part de l’hivern, la T.A.M. va experimentar petites oscil·lacions al voltant dels 13ºC. L’equinocci de primavera acostuma a marcar un punt d’inflexió en l’evolució de la temperatura com a conseqüència d’un increment en les hores de sol i l’arribada de masses d’aire més càlid. Enguany però varem tenir una primavera amb força moviment meteorològic. Les abundants precipitacions i les contínues entrades d’aire fred no van permetre que l’aigua del mar assolís els valors de temperatura habituals. És més, a mesura que passaven les setmanes, l’anomalia tèrmica negativa es va anar accentuant. Això va comportar que la T.A.M. no pogués superar el llindar dels 20ºC fins a finals de juny, quan habitualment aquest fet succeeix durant la primera quinzena d’aquest mes.

L’estiu meteorològic no volia arribar i la temperatura anava pujant molt lentament. A finals de juliol, i en només vuit dies, es va produir un brusc i molt notable ascens (+3,5ºC) de la temperatura. Va ser llavors quan es va registrar, amb 26,8ºC, el valor més elevat de l’any. Fins a principis de setembre, la T.A.M. es va mantenir per sobre dels 25ºC. El 2013, segons les prediccions estacionals d’alguns centres meteorològics, havia de ser un any sense estiu. I a l’hora de la veritat, va ser un any amb un dels estius més llargs que es recorden. Sense els típics aiguats dels mesos de setembre i octubre i sota la influència de masses d’aire molt temperades, la T.A.M. va anar davallant però d’una forma molt més pausada. I de la tardor, pràcticament ni rastre. Va ser a mitjans de novembre quan, coincidint amb el primer i únic temporal d’aquesta estació, la T.A.M. va experimentar el descens més fort de l’any (-2,6ºC). Setmana rere setmana la temperatura va anar disminuint, arribant a finals d’any amb valors inferiors als 14ºC.

De les cinquanta-dues observacions realitzades, en només divuit ocasions la temperatura registrada va ser superior a la temperatura mitjana de la sèrie (2006-2012). En dues observacions va coincidir i en les restants trenta-dues va ser inferior. Tot plegat va fer que la temperatura mitjana del 2013 fos de 18,2ºC, tres dècimes de grau inferior respecte a la temperatura mitjana (18,5ºC).
 

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP