Tardor 2013

22 de setembre del 2013


Avui diumenge, a les 22:44 hora oficial peninsular, comença la tardor astronòmica a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 89 dies i 20 hores. El diumenge dia 27 d'octubre tindrà lloc el canvi d'hora. L'hivern arribarà el proper 21 de desembre.

L’inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la tardor, es dóna el dia en que el centre del Sol, vist des de la Terra, creua l'equador celeste en el seu moviment aparent cap al sud. El dia en que això succeeix, la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. És l'anomenat equinocci de tardor.

Durant la tardor es produiran dos eclipsis. El 18/19 d’octubre un eclipsi penombral de Lluna serà visible a Amèrica, Europa, Àfrica i Àsia. Aquest eclipsi anirà acompanyat d’un mixt de Sol, el 3 de novembre, que serà visible a l’est d’Amèrica, sud d’Europa i Àfrica. Es denomina "mixt" o "híbrid" a un eclipsi de Sol que durant una part del temps és anul·lar i total la resta del temps. Total ho serà pels que el puguin observar durant el seu migdia i anul·lar si el veuen després de la sortida o abans de la posta de Sol. És un tipus d’eclipsi poc freqüent i pròpiament s’anomena eclipsi d’ombra central anul·lar/total.

Respecte a les pluges de meteors, conegudes popularment com d'estels, tindrem l'oportunitat de veure'n tres durant aquesta propera estació. La primera important és la de les Dracònides, amb un màxim al voltant del 8 d'octubre. A continuació serà el torn de les Leònides, al voltant del 17 de novembre i que ocasionalment arriba a ser molt intensa. Finalment, la de les Gemínides, amb el seu màxim prop del 13 de desembre.

El canvi d’estació es produirà amb un temps encara força estiuenc. Les altes pressions faran que domini el sol amb marcades amplituds tèrmiques entre la nit i el dia. Finalment sí hi hagut estiu malgrat les pessimistes prediccions estacionals d’alguns centres europeus realitzades durant la primavera. Això sí, un estiu una mica atípic. El mes de juliol va ser força mogut, amb moltes tempestes i amb temperatures inferiors a les habituals per l’època. La calor intensa no va arribar fins a l’agost., fruit d’algunes adveccions d’aire càlid procedents del nord d’Àfrica. Temperatures caniculars acompanyades d’una intensa sensació de xafogor a les comarques del litoral.

Segons l'AEMET, a partir de les prediccions d'alguns models estacionals, aquesta tardor tindrà unes precipitacions i temperatures normals al territori peninsular, ja que no s’aprecien tendències significatives dels valors previstos respecte al període de referència 1971-2000). Sense poder agafar al peu de la lletra aquestes prediccions a llarg termini, iniciem ara l'època que sol ser més plujosa a bona part del litoral i prelitoral català. Són els mesos dels aiguats i dels temporals de mar, que de vegades originen fenòmens de temps sever. Poc a poc, la natura també mostrarà signes del canvi d'estació, tant a nivell vegetal com animal, ja que les diverses espècies s'aniran preparant de cara a l'hivern. Bona tardor!!!

Fonts: Observatorio Astronómico Nacional, AEMET, ACA, Google Images i elaboració pròpia.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP