Primavera 2013

20 de març de 2013


Avui dimecres, a les 12:02 hora oficial peninsular, ha començat la primavera astronòmica a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 92 dies i 18 hores. El diumenge 31 de març tindrà lloc el canvi d’hora, recuperant l’horari d’estiu. El 21 de juny de 2013 es produirà el solstici d’estiu.

El canvi de les estacions bé donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la primavera, es dóna el dia en que la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. Té lloc l’anomenat equinocci de primavera.

Aquesta és l’època de l’any en que la longitud del dia s’allarga més ràpidament. A les nostres latituds, el Sol surt pels matins gairebé dos minuts abans que el dia anterior i per la tarda, es pon un minut més tard. En definitiva, en aquests dies, el temps en que el Sol està per damunt de l’horitzó augmenta qüasi tres minuts cada dia.

Al llarg d'aquesta estació hi haurà tres eclipsis: dos de Lluna i un de Sol. El dia 25 d'abril un eclipsi parcial de Lluna, de molt baixa magnitud, serà visible a Europa, Àfrica, Àsia i Oceania. Dues setmanes més tard, 9-10 de maig, un eclipsi anular de Sol que només serà visible a Austràlia, Nova Zelanda i a l'oceà Pacífic. L'últim eclipsi, penumbral de Lluna de molt baixa magntiud, es produirà el 25 de maig i serà visible a Amèrica, oest d'Europa i Àfrica. Al voltant del dia 5 de maig tindrà lloc el màxim de la pluja de meteors de les Eta Aquàrides, la més significativa d’aquesta època de l’any. Júpiter serà ocultat pel Sol en la seva conjunció del 19 de juny.

Font dades astronòmiques: Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento).
 

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP