Solstici d'hivern (21-12-2012)

21 de desembre de 2012


Avui divendres, a les 12:12 hora oficial peninsular, ha començat l'hivern astronòmic a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 88 dies i 23 hores. L’inici de les estacions bé donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de l'hivern, es dóna el dia en que el Sol assoleix una menor altura aparent sobre l'horitzó al migdia. Això correspon al dia de menor duració de l'any. Té lloc el solstici d'hivern. La primavera començarà el proper 20 de març de 2013.

Al llarg de l'hivern no hi haurà cap eclipsi. La primera pluja de meteors important serà la de les Quadràntides, amb un màxim al voltant del 3 de gener.

Els models meteorològics ens continuen indicant que durant els primers dies d'aquesta nova estació respirarem aires de primavera. Les temperatures experimentaran una forta pujada entre dissabte i dilluns, amb valors superiors als 20ºC en punts del litoral i prelitoral. Segurament, els mitjans de comunicació ens oferiran imatges de gent prenent el sol a moltes platges del litoral mediterrani. Serà però un petit parèntesi, ja que a últimes hores de dilluns arribarà un front atlàntic acompanyat d'aire fred en alçada, donant lloc a una notable davallada de les temperatures, situant-les novament en els valors propis d'aquesta època de l'any. Per Nadal i Sant Esteve ens haurem de tornar a abrigar. Compte amb els refredats! En dies posteriors seguirem sota el domini de les altes pressions i dels vents de component oest.

En algunes prediccions estacionals no s'aprecien tendències significatives respecte als valors normals dels propers mesos (gener-febrer i març), tant pel que fa a les temperatures com a les precipitacions. Els embassaments de les conques internes catalanes estan al 57% de la seva capacitat màxima, un valor força inferior si el comparem amb el 92% que hi havia ara fa un any. Caldrà veure com es comporta aquest hivern, pendents de possibles irrupcions d'aire fred i de les nevades.

Dades astronòmiques procedents del Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento)

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP