Gran irrupció d'aire fred siberià (4)

5 de febrer del 2012

Les nevades, que en el darrer post dedicat a la #siberiana2012 avançaven pel Golf de Lleó, tan sols van afectar a la Costa Brava. A la costa central, les condicions no van ser favorables per a que la neu hi acabés arribant. Un cop finalitzat aquest breu episodi de nevades irregulars, ha estat el torn del fred. Les temperatures han baixat en picat durant les últimes tres jornades, amb glaçades que han estat generals a tot el país. A l'interior han estat intenses, amb molts valors entre els -15ºC i -5ºC. A alta muntanya, el fred ha estat sever, amb temperatures de fins a -23,6ºC al Port d'Envalira (Andorra), -23ºC a Boí, -22,9ºC a Salòria i Espot i -18,2ºC al Santuari de Núria. Han estat les temperatures més baixes des de l'onada d'aire fred del gener de 1985.

Imatge del satèl·lit Terra de la NASA, on es pot apreciar la nevada caiguda a la Catalunya central (02-02-2012)

El vent de component nord ha bufat amb força, sobretot a l'àrea pirinenca i l'Empordà, incrementant notablement la sensació de fredor. Algunes ratxes màximes han oscil·lat entre els 120 i 164 km/h. Aquest cap de setmana, moltes estacions d'esquí han hagut de tancar a causa de les baixes temperatures, l'elevat risc d'allaus i per efecte del torb.

Avui diumenge ens ha creuat una línia frontal que ha reactivat les nevades. Les precipitacions més generoses s'han produït al Pirineu, però també ha nevat feblement a les comarques de Ponent, de l'interior de Tarragona i Catalunya central. Inclús s'han tornat a veure alguns volves de neu en alguns barris de la ciutat de Barcelona i en punts del litoral central.

Les baixes temperatures es mantindran durant la propera setmana. Dimarts hi haurà una nova injecció d'aire procedent de l'interior del continent. Segons els darrers mapes del temps, no es preveu cap episodi de nevades durant les properes jornades. Tan sols a la vessant nord del Pirineu podrà nevar de forma feble i intermitent fins dimarts.


Font imatge: NASA
Font dades méteo: Meteocat, SAIH Ebro

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP