Grímsvötn entra en erupció

22 de maig del 2011

Ara fa un any, l'erupció del volcà islandès Eyjafjallajökull va ser notícia en els mitjans de comunicació d'arreu del món. L'expansió del seu núvol de cendres va provocar, durant diverses setmanes, un caos aeri sense precedents al continent europeu. Ahir, 20 de maig de 2011, va entrar en erupció el Grímsvötn, el volcà més actiu d'Islàndia. I novament tothom està pendent de quina serà l'evolució del núvol de cendres. La història es repeteix.

L'espai aeri islandès es manté tancat. El núvol de cendres podria afectar sobretot a Escandinàvia però, segons alguns models numèrics, dimarts podria arribar a Escòcia i dijous fins a l'oest de França i el nord del territori peninsular. Les previsions de cara als propers dies es poden consultar a la web de la Met Office.

A hores d'ara, el núvol ha assolit una longitud de 17 quilòmetres. En el seu interior s'està detectant una elevada activitat elèctrica, molt superior a la registrada durant l'erupció de l'Eyjafjallajökull. Per sort, el volcà es troba en una zona despoblada, pròxima al centre de l'illa.

Mapa de descàrregues elèctriques de les últimes 24 hores

Durant la passada matinada, el sensor MODIS, instal·lat en el satèl·lit Terra de la NASA, ha capturat aquesta espectacular imatge, on es pot apreciar el contrast entre la nuvolositat "habitual" i el núvol de cendres, que el vent començava a escampar cap al sudest.




Fonts: NASA, Met Office, Icelandic Met Office i elaboració pròpia

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP