Pirocúmulus a Califòrnia (EUA)

15 d’octubre del 2009

Aquest passat estiu, els incendis forestals van tornar a ser notícia a l'estat nord-americà de Califòrnia. Milers d'hectàrees de boscos van quedar calcinades pel foc, així com nombroses cases i d'altres infraestructures. Diverses persones, entre elles alguns bombers, van perdre la vida.

En els grans incendis forestals es genera gran quantitat de vapor d'aigua procedent de la combustió de la vegetació, així com petites partícules de cendres en suspensió, que formen el fum. La calor produïda pel foc origina forts corrents ascendents d'aire calent que arrosseguen el vapor i el fum atmosfera amunt. Si les condicions meteorològiques són adequades, arriba un moment en què el vapor d'aigua es condensa, formant un veritable núvol amb forma de cúmulus, que es diferencia del fum de l'incendi pel color blanc. Normalment la base queda amagada pel fum, però la part superior té les protuberàncies arrodonides pròpies dels cúmulus.


El passat 30 d'agost de 2009, en Dan Blank va realitzar una espectacular timelapse (seqüència de vídeo accelerada) dels pirocúmulus que es van formar al nord de la ciutat de Los Angeles. La seqüència, d'una gran bellesa, ens mostra la força (en aquest cas, devastadora) de la natura.

Font del vídeo: Dan Blank on Vimeo

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP