Temporal de vent a Catalunya (24-01-2009)

26 de gener del 2009

El passat dissabte, tal i com havien indicat els models meteorològics dels dies 22 i 23 de gener, Catalunya va patir els efectes d'una profunda depressió procedent del Cantàbric. Sobre aquesta depressió es va produir una ciclogènesi explosiva (depressió formada en poc espai de temps i que pateix un descens de la pressió de 18 a 20 hPa en 24 hores o menys), comportant vents molts forts, entre d'altres fenòmens meteorològics. Gairebé totes les comarques catalanes es van veure afectades pel vent, amb ratxes huracanades, al superar el llindar dels 118 km/h.

Durant la matinada, la força del vent es va anar intensificant, però va ser entre quarts de deu i quarts de dotze del matí quan el temporal va assolir la màxima intensitat. Les fortíssimes ratxes de vent van començar a fer estralls, tombant arbres, fent caure murs, motocicletes, tot tipus de mobiliari urbà i provocant destrosses en vivendes i d'altres edificis. Malahurament, aquest temporal ha provocat la pèrdua de 7 vides humanes a Catalunya, entre elles, 4 menors que practicaven esport a Sant Boi de Llobregat.

Segons els registres de les estacions automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya, la ratxa màxima de vent es va assolir a Portbou (Alt Empordà) amb 200,2 km/h. Altres ràfegues significatives van ser els 162,0 km/h de Núria (Ripollès), els 161,2 km/h de Salòria (Pallars Sobirà), els 139,3 km/h de Font-rubí o els 139,0 km/h d'Òdena (Anoia). Les comarques més afectades van ser les del litoral i prelitoral de Barcelona i nord de Tarragona.

L'estació meteorològica de la facultat de Física, situada a l'Avinguda Diagonal de Barcelona, va registrar un cop màxim de 128 km/h a les 10:20 hores del matí. Al barri de Sants, el vent va assolir cops màxims de fins a 100 km/h. A la següent gràfica, de la pressió atmosfèrica, es pot observar perfectament el període de temps durant el qual el vent va bufar amb més intensitat. Ho demostra el brusc descens de la pressió, que es va produir entre les 9:45 i les 10:30 hores.


Evolució de la pressió atmosfèrica al barri de Sants (BCN) el 24-01-2009.


Mapa isobàric, amb una pressió inferior a 966 hPa en el centre de la depressió.

El pas d'aquesta depressió pel nord de la Península i pel sud de França ha deixat un gran rastre de destrucció, a més de nombroses víctimes mortals. Els danys han estat molt grans i passaran moltes setmanes per a que tot torni a la normalitat. Molts boscos han quedat afectats, amb gran quantitat d'arbres caiguts. Caldrà netejar-los, per a no augmentar el risc d'incendis durant l'època estival. Diversos nuclis de població, sobretot urbanitzacions, encara seguien tenint problemes relacionats amb la xarxa d'electricitat i de telèfon. Sense dubte, aquest ha estat un temporal de vent que quedarà registrat en els anuaris meteorològics.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP