Primavera 2008

20 de març del 2008



Avui dijous, a les 6:48 hora oficial peninsular, ha començat la primavera astronòmica a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 92 dies i 18 hores. El diumenge 30 de març tindrà lloc el canvi d’hora, recuperant l’horari d’estiu. Una setmana abans, el 23 de març, es produirà el Diumenge de Pàsqua més avançat del segle XXI. L’estiu s’iniciarà el 21 de juny de 2008. L’inici de les estacions bé donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la primavera, es dóna el dia en que la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. Té lloc l’anomenat equinocci.

Aquesta és l’època de l’any en que la longitud del dia s’allarga més ràpidament. A les nostres latituds, el Sol surt pels matins gairebé dos minuts abans que el dia anterior i per la tarda, es pon un minut més tard. En definitiva, en aquests dies, el temps en que el Sol està per damunt de l’horitzó augmenta qüasi tres minuts cada dia.

Al llarg de la primavera no es produirà cap eclipsi. Al voltant del dia 5 de maig tindrà lloc el màxim de la pluja de meteors de les Eta Aquàrides, la més significativa d’aquesta època de l’any.

A nivell meteorològic, encetem la primavera immersos en una greu sequera. El nivell dels pantans és mínim, i les restriccions d’aigua començaran aviat a ser una realitat. Tot i les mesures d’estalvi aplicades i les actuacions previstes per a fer arribar aigua des d’altres zones properes, les pluges segueixen sense arribar. I la neu caiguda a la serralada pirinenca no farà augmentar gaire les reserves dels pantans catalans, especialment els de les conques internes. Caldrà confiar en els mesos d’abril i maig, per haviam si plou amb una mica de ganes i es pot encarar l’estiu amb certes garanties, a l’espera de les pluges de tardor, sovint abundants a la mediterrània occidental. La primavera d’enguany ha arribat coincidint amb un transitori retorn de l’hivern. No obstant, amb el pas dels dies i setmanes, l’augment de les hores de Sol i l’arribada de masses d’aire més temperades faran que les temperatures tendeixin progressivament a l’alça.

Font: Elaboració pròpia, amb dades astronòmiques procedents del Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento).

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP