Setmana dels Barbuts 2008

15 de gener del 2008

En la tradició popular catalana hi ha tota una munió de sants posseïdors de llargues i espesses barbes que celebren la seva onomàstica en el decurs de la mateixa setmana. Per aquest motiu, la càustica popular ha batejat tal lapse de temps amb el nom de "La Setmana dels Barbuts", la més freda de l'any.

Les principals diades que inclou la Setmana dels Barbuts són les dedicades a tres sants que es representen tradicionalment amb barba: Sant Pau ermità (15 de gener), Sant Antoni Abat (17 de gener) i Sant Maür (18 de gener). També hi ha qui inclou dins aquests sants a Sant Vicenç màrtir (22 de gener) i altres sants barbuts menors, com Sant Benet i Sant Efigi (15 de gener), Sant Faci (18 de gener) i Sant Canut (19 de gener).

Tradicionalment, la Setmana dels Barbuts ha estat considerada a través d’anys i panys com la setmana més freda i crua de l’any. Les dites populars així ho recullen: "Quan venen els tres barbuts, venen els freds cascarruts”, “Per la setmana dels barbuts governen els tres germans, tos, moquina i amagamans”, “La setmana dels barbuts, setmana d’esternuts”. Les estadístiques metereològiques confirmen, malgrat les excepcions d’anys concrets, aquestes intuïcions populars.

Enguany però, la Setmana dels Barbuts no serà la més freda de l'any. Durant el dilluns va creaur-nos una línia frontal, que va deixar algunes precipitacions, no gaire abundants. Durant la matinada i el matí de dimecres ens creuarà un segon front, que vindrà acompanyat de forts de vents de component oest i d'algunes nevades, sobretot a la vessant nord del Pirineu. I a partir de divendres, les temperatures experimentaran un notable pujada, fruit de l'arribada d'altes pressions i d'una massa d'aire més càlida. El sol, les boires i l'ambient "primaveral" (tret dels llocs amb boira) seran els protagonistes.

En el següent gràfic es pot observar la notable pujada de les temperatures previstes a 850 hPa.



Fonts: Festes.org / Elaboració pròpia

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP