Adéu als termòmetres de mercuri

12 de juliol del 2007

La Unió Europea va aprovar el passat 10 de juliol la directiva que prohibeix, d'aquí a un any i mig, la fabricació de termòmetres que continguin mercuri.

El Parlament Europeu indulta, en canvi, als de més de 50 anys d'antiguitat per considerar-los béns culturals. Els països membre de la Unió Europea disposen de 18 mesos per a retirar-los del mercat.

La prohibició dels aparells amb mercuri s'emmarca en una estratègia de la UE per a erradicar l'ús industrial d'aquest metall. La comunitat científica ha advertit dels efectes nocius del mercuri sobre la salut i el medi ambient.

El mercuri afecta el sistema nerviós i pot danyar la nostra capacitat per a escoltar, parlar, veure, caminar, sentir i pensar. De fet, molt abans que coneguéssim els fets científics que van confirmar la toxicitat d'aquest metall pesat, ja hi havia evidència de que l'enverinament per mercuri produïa dany neurològic.

La demanda mundial de mercuri frega les 3.600 tones a l'any, de les quals unes 300 corresponen a la Unió Europea. D'aquestes últimes, unes 33 es destinen a la fabricació d'aparells de mesura, i gairebé el 90 per cent per a termòmetres mèdics i domèstics, segons dades difoses per l'Eurocambra.

El passat 16 de juny, el Parlament Europeu va aprovar una altra directiva que prohibeix exportar mercuri des de la UE a països tercers al mateix temps que va proposar instal·lar un magatzem per als seus residus a Almadén (Ciudad Real), localitat que té, des de l'època dels romans, la major mina del món d'aquest metall.

Font: Extracte d'una notícia publicada a l'edició digital del diari El País.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP