Cicló Gonu

13 de juny del 2007

La setmana passada, el cicló Gonu va deixar un important rastre de destrucció al sudest de la península Aràbiga. El país més afectat va ser el sultanat d'Oman, però d'altres, com ara Iran, també van patir el efectes del pas de Gonu. Sovint, a través dels mitjans de comunicació, rebem molta informació dels ciclons o huracans de l'Atlàntic Nord. Però aquests fenòmens meteorològics de temps sever també es formen i afecten a d'altres zones del planeta.

Aquest cicló es va formar a l'oceà Índic i es va desplaçar cap a l'oest, en direcció cap a Oman. Al voltant de l'ull de l'huracà, abans de tocar terra, els vents van assolir velocitats de fins a 250 qm/h, acompanyats de pluges torrencials i tempestes. Aquests forts vents van provocar onades de fins a 12 metres, que van obligar a evacuar a les persones residents a les zones més pròximes al litoral. L'estret d'Ormuz, per on circulen la quarta part de les exportacions mundials de cru, va córrer el risc de veure's afectat per aquest episodi de mal temps.

Tal i com acostuma a succeir, el Gonu va anar perdent intensitat després d'endinsar-se sobre el continent. A Oman, les autoritats informen que 49 persones han perdut la vida i 24 més es troben desaparegudes. A l'Iran, afectats també, però d'una forma més indirecta, les xifres parlen de 12 persones mortes i 9 de ferides. Diverses localitats han quedat arrassades a causa de les greus inundacions i pels danys causats pel fort vent. La xarxa de comunicacions ha patit grans danys, que dificulten l'actuació dels equips de rescat. L'agricultura i la ramaderia, principal font d'ingresos de moltes famílies, també n'han resultat afectades.

Una vegada més, la natura s'ha manifestat amb tota la seva energia sobre d'una regió del món sovint castigada pels desastres naturals i per un clima força extrem.





Imatges de satèl·lit del cicló Gonu, durant el seu desplaçament pel mar d'Oman.

Font imatges: NASA

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP