Retorna l'hivern

20 de març del 2007

A poques hores de finalitzar l'hivern astronòmic, la situació meteorològica ha experimentat un canvi important, portant-nos de nou cap a un ambient més hivernal. Una irrupció d'aire fred, d'origen polar, ha donat lloc a forts vents, a la reaparició de les nevades i a una forta davallada de les temperatures.

El vent de component nord ha bufat amb ratxes fortes a molt fortes, sobretot als cims del Pirineu, a la zona de l'Empordà i a les comarques de la vall de l'Ebre i del Camp de Tarragona. Destaquen, com a cops màxims de vents, els 176 km/h registrats a Portbou i els 115 km/h de El Perelló, segons dades del SMC. Aquest mateix vent ha estat el responsable de que s'hagin acumulat importants gruixos de neu a la vessant nord del Pirineu, en la que està sent la nevada més important de la temporada. A les parts més altes han caigut fins a 50 centímetres de neu nova. Sense dubte, una bona notícia, no només per a les estacions d'esquí, sinó també per a les reserves d'aigua, tenint en compte la greu sequera que estem patint. La neu ha provocat diversos problemes, sobretot pel que fa a les comunicacions viàries.

Les temperatures han baixat en picat a tot el país. A les comarques del nord, el descens ha estat de més de 10 graus, i a la resta, d'entre 5 i 10 graus. Aquesta matinada, al Pirineu s'han registrat temperatures mínimes d'entre -10 i -15 graus. La presència del vent ha accentuat notablement la sensació de fredor.





Mapes de temperatures, màximes i mínimes, registrades per les EMAs del SMC.

Durant els propers dies el vent començarà a encalmar. Això farà que l'aire fred que hi ha en alçada es vagi dipositant sobre la superfície, i per tant, les temperatures encaran baixaran una mica més, fins a tocar fons durant les properes matinades. El món de la pagesia està en alerta, degut a que les glaçades negres podrien malmetre part dels cultius, que a aquestes alçades ja presenten un avançat estat de floració.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP