Aiguats a Catalunya (12-15 setembre 2006)
17 de setembre del 2006
Després de molts i molts mesos de sequera, les pluges han arribat a gran part de Catalunya. Tal i com acostuma a succeïr habitualment en aquesta época de l'any, l'arribada d'una mica d'aire fred en alçada ha servit per despertar el nostre mar mediterrani, que quan vol mostra la seva fúria i energia, acumulada especialment durant els mesos d'estiu. Han caigut veritables aiguats, afectant sobretot a les comarques del litoral i prelitoral de Tarragona i Barcelona. Moltes hores de ploure sense parar, amb llamps i trons, un darrera l'altre.
Dimarts al matí vam tenir l'aperitiu, amb les primeres tempestes que van afectar a punts del litoral, impulsades pel vent de llevant en superfície. El plat fort va començar cap al vespre. Les tempestes es van generalitzar, i amb unes intensitats de precipitació molt elevades, van anar deixant aigua i més aigua. Dimecres, a partir de quarts de set del matí, va deixar de ploure al litoral central, desplaçant-se les pluges cap a les comarques del nordest. Al llarg del mati es van començar a avaluar els primers danys provocats pels aiguats: baixos i garatges inundats, problemes de trànsit, retards a molts mitjans de transport, zones completament anegades, cursos fluvials sortits de mare, ... . Ja ho diuen, que "al nostre país no sap ploure". Malahuradament, una persona ha perdut la vida a l'Hospitalet del Llobregat durant la matinada de dimecres, quan una forta corrent d'aigua va arrossegar-la.
Cap al migdia, nova tongada de tempestes. Diversos nuclis convectius, uns procedents de l'est i d'altres del sudoest, van convergir prop de la comarca del Baix Llobregat, generant una línia de convergència que posteriorment es va moure cap al nord del país, causant greus problemes a les comarques gironines. Va ser en aquest moment quan van tornar a surgir, com ara fa un any, fenòmens de temps sever. Una vegada més, a la comarca del Baix Llobregat, van aparèixer diverses mànegues, una de les quals va tocar terra i es va convertir en tornado. Les poblacions de Sant Boi de Llobregat i Sant Feliu de Llobregat van ser les més afectades, amb teulades arrencades, arbres tombats i amb alguns vehicles que van volar pels aires. Aquesta comarca s'està convertint en un veritable "corredor de tornados".
Dimecres a la tarda va haver-hi una pausa, a l'espera de que dijous arribés la segona part d'aquest episodi de pluges intenses. Des de l'oest de la península va avançar un profund solc atlàntic, acompanyat d’una massa d'aire més freda i més seca. Les precipitacions es van extendre de sudoest a nordest, i en molts punts la situació es va agreujar força, ja que plovia sobre mullat i encara persistien els problemes provocats per l’aiguat de la matinada de dimecres. Les Terres de l’Ebre, i el Camp de Tarragona van ser de les zones més afectades, però la pluja també va caure de nou a la resta de comarques del litoral i prelitoral.
Finalizat l’episodi, és moment de fer balanç. A diversos observatoris s’han acumulat, entre els dies 12 i 15 de setembre, més de 200 mm, i inclús, en alguns punts del litoral i prelitoral, han superat el llindar dels 250 mm. A continuació apareixen les 10 poblacions que més pluja han recollit. Aquest petit llistat forma part d’un altre més extens que ha estat confeccionat per en Sergi Corral i Crispín Parra, amb les dades procedents dels observatoris del SMC, INM, ACA, METEOCLIMATIC i CATMETEO, consultable en aquest enllaç.
Constantí: 267,3 mm
Castelló d’Ampuries: 256,1 mm
Garrigàs-Fluvià: 248,9 mm
Cambrils-Regueral : 245,6 mm
Reus: 232,7 mm
Vinyols i els Arcs: 231 mm
Fontmartina : 229 mm
Perelada : 229 mm
Aldover: 223 mm
Tarragona: 222 mm
Portbou: 221,8 mm
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), a la vall de l’Ebre, depressió central i camp de Tarragona ha plogut, aproximadament, el mateix que havia plogut durant els 8 primers mesos de l’any. Al litoral central i nord, ha plogut entre un 30 i un 40% del total acumulat fins al 12 de setembre, mentre que a l’àrea del Pirineu i prepirineu aquest percentatge ha estat inferior, al voltant del 20%.
Tot i que les pluges han estat abundants, pràcticament totes les comarques catalanes es troben actualment per sota de la mitjana climàtica anual. No obstant, la situació ha millorat respecte a la manca de precipitacions, generals i abundants, que estàvem patint fins el passat dimarts. Les reserves d’aigua dels embassaments de les conques internes del país estan al 61,75% de la seva capacitat. La situació és ben diferent als embassaments que pertanyen a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, ja que ara mateix es troben només al 36,79% de la seva capacitat.
Aquest episodi, tot i els problemes, alguns d’ells greus, que ha provocat, ha representat un punt i a part a la tendència a nivell pluviomètric iniciada el passat mes de febrer. Encara manca molta aigua per omplir tots els embassaments i regar tot el territori, per després poder disposar de l’aigua necessària, tant per al paisatge i el subsòl com per als diferents usos que fan els diversos sectors de la societat. I sempre, sense oblidar que cal estalviar aigua durant tot l’any, independentment de que hi hagin episodis de precipitacions d’aquesta magnitud.
0 comentarios:
Publica un comentari a l'entrada