La méteo no fa vacances a l'agost

21 d’agost de 2006

Aquest mes d'agost està sent força més interessant, a nivell meteorològic, respecte al passat mes de juliol. Hem deixat enrera la intensa calor, la asfixiant xafogor, les tempestes han fet acte de presència a molts punts del país i també han tingut lloc altres fenòmens meteorològics.

Pel que fa a les temperatures, el descens ha estat notable. Al barri de Sants de Barcelona, a dia d'avui, tan sols s'ha arribat o superat el llindar dels 30 graus de temperatura màxima en tres jornades (31,3ºC el dia 1 / 30,1ºC el dia 9 / 30,0ºC el dia 19). Durant la resta de dies, els valors màxims s'han situat entre els 24 i els 29 graus. Les temperatures mínimes també han baixat força. Des del dia 4 d'agost, cap mínima ha superat els 25 graus, i inclús, els dies 15 i 16, es va baixar fins als 19,4 graus. Tots aquests valors extrems de temperatura contrasten amb els registrats al juliol, força més elevats.

Les precipitacions, en aquest cas en forma de tempesta, van visitar la ciutat de la Barcelona en un parell d'ocasions. Concretament el dia 12 es van recollir 30,5 mm, i la del dia 15, va deixar uns 25 mm més. En aquests moments es porten recollits vora els 230 mm. Aquestes tempestes han deixat les quantitats d'aigua més importants des del passat mes de gener. Tot i així, continuem per sota la mitjana pluviomètrica. Segons les dades de l'observatori del INM de l'aeroport del Prat, la mitjana de precipitació (1971-2000) entre els mesos de gener i agost és de 343 mm.

Aquest dèficit d'aigua es nota força a moltes comarques, on els boscos i els conreus pateixen de valent. Les reserves d'aigua també se n'han ressentit molt, especialment els pantans de la conca del riu Ebre. Per sort, les precipitacions caigudes durant les últimes setmanes al Pirineu oriental i a la Catalunya central han ajudat a frenar el marcat descens que estaven experimentant els embassaments de les conques internes. En comarques com el Gironès o La Selva, porten recollits durant aquest mes quantitats superiors als 100 mm. I inclús, a Ulldeter (Ripollès), entre juliol i el que portem d'agost acumulen ja més de 276 mm. De ben segur que els "caçadors de bolets" estaran contents, ja que aquestes pluges, juntament amb les temperatures baixes de nit i suaus durant el dia, poden afavorir una bona "collita" de bolets en aquestes comarques durant els propers mesos.

La tramuntana va ser notícia durant la primera quinzena a l'Empordà. Fins a 13 dies consecutius va bufar el vent del nord a localitats com ara l'Escala. Aquest vent, que va bufar de forma persistent i amb cops destacables, no va ajudar en les tasques d'extinció dels incendis que es van declarar i mantenir en aquell sector durant força dies. Moltes hectàrees cremades, que han deixat un paisatge ben negre, desolador. Cada any es repeteix, malahuradament, la mateixa història.

Encara queda un mes per finalitzar l'estiu astronòmic. La tardor ja s'acosta, i durant la setmana passada vam tenir un tast d'un dels fenòmens meteorològics més espectaculars, que l'any passat va omplir les portades de molts diaris. Es tracta de les mànegues o tornados marins. S'en van observar uns quants, repartits entre la costa central, Costa Daurada i delta de l'Ebre, originades per les tempestes que van afectar aquestes mateixes zones.

Veient els mapes a mig termini, queda clar que les fortes calors estiuenques ja s'han acabat, tot i que encara, tal i com passa molts anys, encara tindrem alguns dies càlids i xafogosos. A mitjans d'aquesta setmana, la inestabilitat podria guanyar terreny, coincidint amb un nou descens de la temperatura.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP