Solstici d'estiu

21 de juny del 2006

Avui dimecres, a les 12 h 26 min (T.U.) tindrà lloc el solstici d'estiu, donant pas a la nova estació astronòmica, que en general, en el nostre clima mediterrani, acostuma a ser la més càlida i seca.

Per segon any consecutiu, l'estiu arriba precedit d'una marcada sequera a tot el territori. Tret d'algunes tempestes molt localitzades, les pluges abundants i generals no han aparegut des del passat mes de gener. Gràcies a les precipitacions caigudes durant la passada tardor i a principis d'any, sembla que no patirem restriccions d'aigua al llarg dels propers mesos. Les reserves dels embassaments de les conques internes de Catalunya van assolir un bon nivell, però setmana rera setmana aquest ha anat disminuint. Actualment hi ha amagatzemats 540 hm³, un 73,0% de la capacitat màxima (740 hm³).

L'agricultura ha tornat a patir els efectes de la manca de precipitacions. Collites, com per exemple les de cereals a les comarques del Pla de Lleida, s'han perdut o seran molt minses. La vegetació forestal també ha quedat afectada, justament ara que s'accentua el risc d'incendi. Molts arbres, com alguns pins, han assecat les seves fulles per estalviar el màxim d'aigua possible.

Caldrà veure com es comporta l'estiu. Segons les previsions estacionals realitzades per The Met Office, la península ibèrica tindrà un trimestre amb temperatures molt més baixes i molt més humit del que és normal. Quan arribi setembre, farem balanç. De moment ja hem patit uns quants dies de forta calor i els mapes del temps continuen sense anunciar precipitacions.

Pels científics, l'estiu no és més que l'estació que va des del solstici d'estiu fins l'equinocci de tardor (23 de setembre). És el moment en què el sol es troba més amunt, prop del zenit, i això explica tant la calor com la llum: els raigs cauen més perpendiculars i l'ombra disminueix. Pels astrònoms és també el moment d'observar l'anomenat Triangle d'Estiu. Està format per Vega, Deneb i Altaïr, tres estrelles que apareixen en aquesta època i el moviment de la qual es pot seguir durant aquesta estació.

Bon estiu a tothom!!!


  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP