Setmana pre-estiuenca

21 de maig de 2006

La setmana que avui finalitza ha estat marcada per una notable pujada de les temperatures, amb uns valors més propis de finals de juny que no pas de mitjans de maig. La presència de pertorbacions a l'oest de la península han impulsat un fluxe de vents de component sud, tant en alçada com en superfície, sobre la mediterrània occidental. Una massa d'aire càlid, procedent del nord d'Àfrica, ens ha envaït, fent disparar el mercuri dels termòmetres. Els valors màxims s'han registrat a les comarques de Ponent i a les Terres de l'Ebre, situant-se entre els 30 i els 34 graus. En canvi, a la costa, la marinada ha frenat l'ascens de les temperatures, quedant-se entre els 23 i els 27 graus, aproximadament. Durant les nits, les temperatures també han estat molt suaus.

Aquesta calor, fora de temporada, també s'ha deixat sentir en d'altres punts de la península. Segons ha informat el Instituto Nacional de Meteorologia (INM), s'han assolit nous rècords de temperatura màxima per un mes de maig en els següents observatoris:

Albacete: 35,8ºC (l'anterior rècord era de 34,4ºC)
Ciudad real: 38,0ºC (37,4ºC)
Córdoba: 39,5ºC (39,4ºC)
Cuenca: 35,1ºC (32,9ºC)
Molina de Aragón: 33,3ºC (33,0ºC)
Jaén: 37,8ºC (35,4ºC)
Teruel: 35,4ºC (34,0ºC)
Toledo: 38,4ºC (36,7ºC)

Dijous passat, la nuvolositat va ser abundant, especialment en punts de la costa. A Barcelona va haver-hi boira durant gran part de la jornada, tot i que a estones s'obrien algunes tímides clarianes. De ben segur que l'arribada d'una mica d'aire fred en alçada, en contrast amb l'aigua del mar, que ja es troba vora els 19 graus, i juntament amb una mica de vent de procedència marítima, van donar lloc a aquest fenomen poc habitual en aquesta zona del país. L'ambient va ser més frescot i humit respecte jornades anteriors.

El cap de setmana ha estat marcat per el pas d'intervals de núvols prims, que han emblanquinat el cel però que, malahuradament, no han deixat precipitacions. La sequera pluviomètrica s'accentua dia rera dia. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), la meitat del territori català registra aquesta primavera entre un 70 i un 90% menys de precipitacions respecte a la mitja climatològica històrica. Algunes espècies vegetals, com els pins del Maresme, s'han començat a desprendre de les fulles per estalviar el màxim d'aigua possible. El baix nivell de precipitacions amenaça en aquests moments a les collites de blat i cibada de Lleida i a les explotacions de suro a les comarques gironines. Aquesta situació contrasta amb el nivell de les reserves d'aigua que abasteixen a les regions de Barcelona i Girona, que es troben al 78,5% de la seva capacitat.

A mig termini, les previsions no són gaire optimistes respecte a la possibilitat de pluges. Cap a mitjans de setmana, a més d'un descens de les temperatures, podrien produir-se algunes tempestes, sobretot a la serralada pirinenca, que seran del tot insuficients per trencar aquesta sequera que es manté des de fa gairebé quatre mesos.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP