Tardor 2024

22 de setembre del 2024

Avui diumenge, a les 14:44 hora oficial peninsular, ha començat la tardor astronòmica a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 89 dies i 21 hores. L'hivern arribarà el proper 21 de desembre.

L’inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la tardor, es dóna el dia en que el centre del Sol, vist des de la Terra, creua l'equador celeste en el seu moviment aparent cap al sud. El dia en que això succeeix, la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. És l'anomenat equinocci de tardor.

El 2 d'octubre hi haurà un eclipsi anular de Sol. Només serà visible des del Pacífic i Sud-amèrica.

El cel després de la posta de Sol començarà l'estació amb Venus i Saturn. Al novembre, Mercuri serà visible durant unes setmanes cap a l'oest. A finals de mes, Júpiter farà la seva aparició per l'est. Les albes permetran veure Mart i Júpiter durant tota l'estació. Al final de la tardor, Mercuri començarà a ser visible.

Respecte a les pluges de meteors, conegudes popularment com d'estels, tindrem l'oportunitat de veure'n quatre durant aquesta propera estació. La primera important és la de les Dracònides, amb un màxim al voltant del 8 d'octubre. Després les Orionides, cap al 21 d'octubre. A continuació serà el torn de les Leònides, al voltant del 17 de novembre. Finalment, la de les Gemínides, amb el seu màxim prop del 14 de desembre. Les llunes plenes de la tardor tindran lloc el 17 d'octubre, el 15 de novembre i el 15 de desembre.

Per altra banda, el diumenge dia 27 d'octubre tindrà lloc el canvi d'hora, recuperant l'horari d'hivern. A les tres de la matinada caldrà endarrerir els rellotges fins a les dues.

Font d'informació: Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana).
Font imatge: Freepik

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP