Primavera 2021

20 de març de 2021

Avui, a les 10:37 hores, ha començat la primavera astronòmica a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 92 dies i 18 hores. El 21 de juny de 2021 es produirà el solstici d’estiu.

El canvi de les estacions bé donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la primavera, es dóna el dia en que la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. Té lloc l’anomenat equinocci de primavera.

Aquesta és l’època de l’any en que la longitud del dia s’allarga més ràpidament. A les nostres latituds, el Sol surt pels matins gairebé dos minuts abans que el dia anterior i per la tarda, es pon un minut més tard. En definitiva, en aquests dies, el temps en que el Sol està per damunt de l’horitzó augmenta qüasi tres minuts cada dia.

El dia 10 de juny tindrà lloc un eclipsi anular de Sol que serà visible com a parcial a Amèrica del Nord, Europa i Àsia. Les principals pluges de meteors seran les Lírides, amb un màxim cap al 22 d'abril i les Eta Aquàrides, que assoliran el seu màxim al voltant del 6 de maig. Respecte a la Lluna, serà plena els dies 28 de març, 27 d'abril i 26 de maig.

Pel que fa a la visibilitat dels planetes, Júpiter i Saturn seran visibles a l'alba. Al capvespre es veurà Mart durant tota l'estació, Mercuri en el mes de maig i Venus a partir de finals del mes d'abril.

Per altra banda, el diumenge 28 de març es produirà el canvi d’hora, recuperant l’horari d’estiu. A les dues de la matinada caldrà avançar els rellotges fins a les tres.

Dades astronòmiques procedents del Instituto Geográfico Nacional (IGN, Fomento).
Font imatge: Wallpaperstock
  

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP