Onada de fred extrem als Estats Units

29 de gener del 2019


El Midwest americà i l’àrea dels Grans Llacs estan patint una severa onada d’aire fred procedent de l’Àrtic. S'ha decretat l'emergència nacional i s'ha demanat als ciutadans que no surtin de les seves llars degut a l'alt risc de congelació, ja que estan previstes temperatures inferiors als 30 graus sota zero en moltes regions.

A la imatge obtinguda en color veritable pel sensor VIIRS, a bord del satèl·lit NOAA-20, podem veure alguns senyals d’aquest aire tan fred com ara els carrers de núvols que circulen pels Grans Llacs.

Els carrers de núvols (o cloud streets) es formen quan bufa aire fred sobre aigües més càlides, mentre que una capa d’aire càlid o d’inversió tèrmica es recolça sobre la part superior d’ambdues. L’aigua relativament càlida de l’oceà/mar/llac dóna calor i humitat a la massa d’aire fred situada per sobre, formant-se columnes d’aire càlid (tèrmiques) que ascendeixen per l’atmosfera. A mesura que algunes d’elles aconsegueixen trencar la capa d’inversió tèrmica, l’aire passa cap amunt, com la circulació d’una cassola amb aigua bullint. L’aigua en l’aire càlid es refreda i acaba condensant-se, donant lloc als cúmuls, que s’alinien paral·lelament al vent.


Aquesta figura realitzada per Daniel Tyndall, del Department de Meteorologia de la Universitat de Utah, ens mostra de forma esquemàtica com aquests cilindres horitzontals convectius formen els carrers de núvols.

Tota la superfície apareix coberta de neu o gel però per l’efecte llac (lake effect snow), l’acumulació de neu és superior a les ribes dels llacs situades a sotavent.



Font informació: NOAA Environmental Visualization Laboratory
Fonts imatges: NOAA / Daniel Tyndall
  

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP