Primavera 2018

20 de març de 2018


Avui, a les 17:15 hora oficial peninsular, comença la primavera astronòmica a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 92 dies i 18 hores. El 21 de juny de 2018 es produirà el solstici d’estiu.

El canvi de les estacions bé donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la primavera, es dóna el dia en que la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. Té lloc l’anomenat equinocci de primavera.

Aquesta és l’època de l’any en que la longitud del dia s’allarga més ràpidament. A les nostres latituds, el Sol surt pels matins gairebé dos minuts abans que el dia anterior i per la tarda, es pon un minut més tard. En definitiva, en aquests dies, el temps en que el Sol està per damunt de l’horitzó augmenta qüasi tres minuts cada dia.

Durant aquesta primavera no es produiran eclipsis de Sol o de Lluna. Les principals pluges de meteors seran les Lírides, amb un màxim cap al 22 d'abril i les Eta Aquàrides, que assoliran el seu màxim al voltant del 6 de maig. Respecte a la Lluna, serà plena els dies 31 de març, 30 d'abril i 29 de maig.

Pel que fa a la visibilitat dels planetes, Venus serà visible després de la posta de Sol, i Mart i Saturn seran visibles a l'alba. Júpiter també serà visible a l'alba a l'inici de l'estació, passant a ser visible durant tota la nit en el mes de maig.

Per altra banda, el diumenge 25 de març es produirà el canvi d’hora, recuperant l’horari d’estiu. A les dues de la matinada caldrà avançar els rellotges fins a les tres.

Dades astronòmiques procedents del Instituto Geográfico Nacional (IGN, Fomento).
Autor fotografia: Diego Lázaro
  

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP