Primavera 2016

20 de març de 2016


Avui, a les 05:30 hora oficial peninsular, ha començat la primavera astronòmica a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 92 dies i 18 hores. El diumenge 27 de març tindrà lloc el canvi d’hora, recuperant l’horari d’estiu. El 21 de juny de 2016 es produirà el solstici d’estiu.

El canvi de les estacions bé donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la primavera, es dóna el dia en que la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. Té lloc l’anomenat equinocci de primavera.

Aquesta és l’època de l’any en que la longitud del dia s’allarga més ràpidament. A les nostres latituds, el Sol surt pels matins gairebé dos minuts abans que el dia anterior i per la tarda, es pon un minut més tard. En definitiva, en aquests dies, el temps en que el Sol està per damunt de l’horitzó augmenta qüasi tres minuts cada dia.

El día 23 de març hi haurà un eclipsi penumbral de Lluna visible a Àsia, Austràlia, el Pacífic i Amèrica. Al voltant del dia 5 de maig tindrà lloc el màxim de la pluja de meteors de les Eta Aquàrides, la més significativa d’aquesta època de l’any. El 9 de maig es produirà un trànsit de Mercuri per davant del Sol que serà visible en la seva totalitat des de tot el territori peninsular. I el dia 6 de juny, Venus serà ocultat pel Sol.

La predicció estacional elaborada per l'AEMET ens indica que les temperatures podrien ser superiors al que caldria esperar en aquesta època de l'any. Respecte a les precipitacions, aquestes serien les habituals prenent com a referència el període 1981-2010. En canvi, la NOAA pronostica uns valors de temperatura normals per al trimestre abril-maig-juny i unes precipitacions clarament inferiors a la mitjana durant els mesos de maig i juny.


Font text: Elaboració pròpia, AEMET, NOAA i dades astronòmiques procedents del Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento).
 

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP