Estiu 2015

21 de juny del 2015


Avui diumenge, a les 18:38 hora oficial peninsular, ha començat l’estiu astronòmic a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 93 dies i 15 hores. El proper 23 de setembre tindrà lloc l'equinocci de tardor.

L’inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de l’estiu, es dóna el dia en que el Sol assoleix una altura major sobre l’horitzó. Això correspon al dia de major duració de l’any. Al voltant d’aquesta data es troben el dia en que el Sol surt més d’hora (14 de juny) i aquell en què es pon més tard (28 de juny).

Aquest estiu, concretament el 13 de setembre, hi haurà un eclipsi parcial de Sol que només serà visible a l'Antàrtida i l'Àfrica meridional. Com cada any, si les condicions meteorològiques ho permeten, podrem observar dues pluges de meteors: al voltant del 30 de juliol serà el torn de les delta Aquàrides i cap al 12 d'agost es produirà la de les Persèides, la més famosa d'aquesta època de l'any.

Les previsions estacionals elaborades per l'AEMET indiquen que durant aquest estiu hi haurà una lleugera probabilitat de que la temperatura assoleixi valors superiors als normals a la península i Balears mentre que a Canàries no s’aprecien diferències significatives respecte als valors normals (període de referència 1981-2010). Respecte a la precipitació, hi ha una lleugera probabilitat de que assoleixi valors superiors als normals a la meitat est peninsular i Balears. A la resta del territori no s’aprecien diferències significatives respecte a la climatología (període de referència 1981-2010).

Bon estiu a tothom!!! 


Fonts: Dades astronòmiques procedents del Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento) i AEMET.
Font imatge: WallpapersWide
 

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP