Més CO2 = Més pol·len

19 d’abril del 2015

L’arribada de la primavera ens porta la floració de les plantes i això sens dubte és considerat com una mala notícia per aquelles persones que pateixen d’al·lèrgies en aquesta època de l’any. Un cop s’obren les flors, el pol·len omple l’aire creant una boirina que tenyeix tot de color groc i provoca a les persones més sensibles un seguit reaccions fisiològiques com ara esternuts, llagrimeig o congestió nasal. I sembla que durant els propers anys aquest fet podria empitjorar com a conseqüència del canvi climàtic, ja que l’augment de la concentració de diòxid de carboni, degut principalment a les emissions provocades per l’home, està incrementant la producció de pol·len.

Diversos estudis científics han avaluat la quantitat de pol·len produïda a diferents nivells de CO2 col·locant plantes en unes càmeres de creixement. I tal i com es pot veure en el gràfic, els canvis han estat realment significatius. Així la producció és més de dues vegades superior quan a la càmera s’estableix el nivell de CO2 de l’any 1999 (al voltant de 370 parts per milió) respecte nivells preindustrials (d’unes 280 ppm). En cas de que no es frenin les emissions de CO2, algunes projeccions preveuen una concentració de 600 ppm cap a l’any 2060. I en aquestes condicions, la producció de pol·len tornaria a duplicar-se.

Per a facilitar les feines al laboratori i pel coneixement de que disposen els científics, a la majoria d’aquests experiments han fet servir l’ambrosia, una planta que emet el seu pol·len a la tardor i no pas a la primavera. Però els experts en biologia creuen que aquest comportament de l’ambrosia també és vàlid per al pol·len de la primavera.

A més a més, cal tenir en compte que les temperatures més altes registrades durant aquestes últimes dècades han estès la temporada sense glaçades i han avançat l’inici de la primavera. I això, com ha demostrat un estudi nord-americà, implica una ampliació de la temporada de pol·len, molt més notable a les latituds altes.

Font d’informació consultada: Climate Central
 

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP