Solstici d'hivern (21-12-2013)

21 de desembre del 2013


Avui dissabte, a les 18:11 hora oficial peninsular, ha començat l'hivern astronòmic a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 88 dies i 23 hores. L’inici de les estacions bé donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de l'hivern, es dóna el dia en que el Sol assoleix una menor altura aparent sobre l'horitzó al migdia. Això correspon al dia de menor duració de l'any. Té lloc el solstici d'hivern. La primavera començarà el proper 20 de març de 2014.

Al llarg de l'hivern no hi haurà cap eclipsi. La primera pluja de meteors important serà la de les Quadràntides, amb un màxim al voltant del 3 de gener.

Els models meteorològics ens indiquen la possibilitat d’un canvi de temps coincidint amb el Nadal. El pas d’un front atlàntic podria comportar precipitacions a bona part del país, que serien en forma de neu al Pirineu. El vent del nord-oest també serà notícia, amb fortes ventades previstes per a la jornada de Sant Esteve. Les temperatures aniran experimentant altibaixos durant les properes jornades.

En algunes prediccions estacionals no s'aprecien tendències significatives respecte als valors normals dels propers mesos (gener-febrer i març), tant pel que fa a les temperatures com a les precipitacions. Estarem molt pendents de les possibles irrupcions d'aire fred i les nevades!

Dades astronòmiques procedents del Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento)

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP